Forsker vinder pris for sit arbejde med bæredygtig gødning

Forsker på DTU Suzanne Andersen har modtaget en forskertalentpris for sit arbejde med at fremstille bæredygtig ammoniak til brug i gødning.

En forsker fra DTU har modtaget en talentpris for sin forskning i bæredygtig gødning. 

Der er tale om Suzanne Andersen, der i fire år har været en del af en forskergruppe på DTU Fysik, der arbejder på at finde en mere bæredygtig måde at producere ammoniak, nemlig ved hjælp af elektrokatalyse samt vand og kvælstof fra luften.

Hun har nu modtaget den ene af H.C. Ørsteds forskertalentpriser for sit lovende arbejde med at fremstille bæredygtig ammoniak og har planer om inden for et par år at kunne starte en virksomhed op, der sælger bæredygtig gødning. Det skriver DTU i en pressemeddelelse.

"Årets modtager af Forskertalentprisen arbejder med et vigtigt forskningsområde, der har potentiale til af fremme den grønne omstilling af vores virksomheder og samfund. Jeg håber samtidig, at hun kan inspirere andre unge, som påtænker en forskerkarriere, til at interessere sig for løsninger på verdens klimaudfordringer", sagde Jakob Askou Bøss, strategi- og kommunikationsdirektør hos Ørsted som begrundelse for prisoverrækkelsen.

Vil starte virksomhed

Forskere over hele verden har i flere år arbejdet på at kunne fremstille den nødvendige ammoniak mere bæredygtigt.

På DTU mener man, at man ikke er langt fra en løsning, som Suzanne Andersen tror kan kommercialiseres inden længe.

"Vores mål er at producere en lille sort magisk boks, som kan sælges til landmænd og gartnerier over hele verden. Ved hjælp af den elektrokatalytiske proces, der sker i boksen, får de mulighed for på deres egen ejendom at producere bæredygtig ammoniak til gødning. Der er blot brug for elektricitet, fx fra en vindmølle eller solfanger, samt brint fra vand og kvælstof fra luften", har Suzanne Andersen tidligere forklaret.

Forskeren er dog sikker på, at de er så tæt på målet, at den sorte boks allerede om et par år vil være klar til at blive markedsført. Suzanne Andersen tror endda så meget på ideen, at hun er parat til selv at stifte en virksomhed, der kan stå for salget af boksene i fremtiden. 

Lige nu kan forskerholdet dog kun producere milligram af ammoniak i laboratoriet. Det kommercielle mål lyder, at kunne producere ammoniak i kilo.

Faktaboks

Ammoniak er ifølge DTU en nødvendig del af den gødning, der sikrer produktion af fødevarer verden over. I dag produceres ammoniak på store anlæg og ved brug af en betydelig mængde energi, da processen kræver både meget høje temperaturer og et stort tryk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle