Fra kommunal chef til jordbrugsstuderende: "Det er aldrig for sent at gå nye veje"

Tidligere mangeårig kommunal topchef Vibeke Lei Stoustrup er startet på jordbrugsteknologuddannelsen, fordi hun vil omskoles til at arbejde med naturfremme. 

"Jeg er 57 år. Er det fuldstændig skørt at tage en ny uddannelse?".

Sådan spurgte Vibeke Lei Stoustrup studievejlederen på Erhvervsakademi Aarhus, da hun i foråret gik all in på et radikalt sporskifte.

I august arbejdede Vibeke Lei Stoustrup som vellønnet direktør i Rebild Kommune i Himmerland. Under sig havde hun 1.000 ansatte og det øverste administrative ansvar for milliardbudget og centrale, kommunale opgaveområder som folkeskoler og arbejdsmarked.

Hverdagen var fyldt med vigtige beslutninger, politik, problemløsning og en telefon og indbakke, der sagde bip og pling døgnet rundt. 

Det job sagde hun dog op, og i dag tager Vibeke Lei Stoustrup i IC3-toget fra Aalborg til Aarhus mellem sit hjem og undervisningen på Erhvervsakademi Aarhus, hvor hun er startet på uddannelsen til jordbrugsteknolog med speciale i natur og miljø. 

Kortlægger småbeplatninger 

Vibeke Lei Stoustrup forlod direktørjobbet den 27. august og startede som studerende tre dage senere. 

"Det er et kæmpe skifte ikke længere at have ansvar for andre end mig selv", siger hun til Erhvervsakadami Aarhus.

Vibeke Lei Stoustrups cv tæller en international lederuddannelse og en kandidatgrad i statskundskab. Om to år kan hun, hvis alt går vel, føje endnu en videregående uddannelse til cv’et. Målet er lige nu et job indenfor naturpleje eller naturfremme.

For Vibeke Lei Stoustrup handler beslutningen om at følge sit hjerte og blive ved med at være nysgerrig. På nye opgaver og fagområder. Gøre det, der giver energi og er spændende. Den grønne omstilling og naturgenopretning har længe ligget hende på sinde. 

"Det er aldrig for sent at gå nye veje", mener Vibeke Lei Stoustrup, der er gift og mor til to voksne døtre. 

"Jeg har arbejdet med vækst og velfærd i kommunerne i 25 år – heraf næsten 20 år som leder - og har været utroligt glad for det. Nu har jeg lyst til at bruge den næste del af mit arbejdsliv på naturområdet, som optager mig meget, og hvor udfordringerne er store og stemmerne små".

Arbejdslivet er ikke en snorlige vej

Wow. Cool. Hatten af. Modigt. 
258 likes og 114 reaktioner høstede Vibekes opslag, da hun annoncerede sit sporskifte på LinkedIn. 

"Det ville have været mest naturligt for mig at fortsætte indenfor ledelsesfaget. Men når nu den her naturdagsorden optager mig så meget, så vil jeg gerne nå at gøre det også. Det gode arbejdsliv er for mig ikke en snorlige vej. Man kan sagtens zigzagge mellem jobs og fag og gå et skridt tilbage eller sidelæns i karrieren", forklarer hun og tilføjer: "Livet er kort. Så hvorfor ikke?".

Nu er hun tilbage i et overvejende ungt stdiemiljø blandt de 25 medstuderende, hvoraf nogle lige er gået ud af gymnasiet, andre har uddannet sig før, haft et par sabbatår eller er faglærte landmænd med flere års erhvervserfaring. For Vibeke føles det ikke underligt at være tilbage i et overvejende ungt studiemiljø.  

"Når man mødes om noget fagligt, betyder aldersforskellen ikke så meget. Jeg kommer fra en arbejdsplads, hvor man vant til at samarbejde med alle aldersgrupper, så jeg tænker egentlig ikke så meget over det", siger hun.

"Selvfølgelig har jeg qua min erfaring noget at bidrage med. Men jeg er ydmyg omkring læreprocessen og læser lige så meget som de andre i min klasse. Det er jo et helt nyt fagområde for mig, og det går rask fremad, så jeg skal virkelig læse og lave mine lektier for at følge med".

 "Det er et kæmpe privilegie og fantastisk at få lov til at lære nyt og blive klogere", siger hun. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle