Fremtidens proteinkilder: Enorm vil bygge kæmpe anlæg til larver

Enorm Biofactory, der producerer proteinlarver til dyrefoder, er tæt på at rejse 350 mio. kr. i et storskala-fabriksanlæg på 20.000 kvadratmeter.

Carsten Lind Pedersen og en gruppe investorer har allerede postet de første 50 mio. kroner i Enorm Biofactory’s farm i Flemming ved Horsens. Her udvikler og forfiner de 14 ansatte produktionen af larver, der skal blive til en af fremtidens proteinkilder i dyrefoder.

Lige nu er den tidligere svineproducent, og medejer af et stor rumænsk svinelandbrug, i dialog med investorer om at rejse yderligere 350 mio. kroner.

Kapitalen skal bruges til byggeriet af et automatiseret storskala-anlæg, der skal producere 11.000 ton tørt protein om året, 3.000 ton olie og 15.000 ton organisk gødning. De nuværende 3.200 kvadratmeter bygninger vil udvides til 20.000.

70 gange større

"Vi laver nu 10 ton levende larver om ugen. Målet er at nå 100 ton om dagen", siger han.

En rentabel produktion med stor volumen er forudsætningen for, at Enorm Biofactory kan konkurrere med andre proteinkilder til dyrefoder.

"Der skal bygges nye stalde og anlæg. Det er jo specielt hos os, fordi vi har levende dyr, en foderfabrik og et slagteri på samme lokation", siger han.

Med etableringen af det nye anlæg følger den plan, som Carsten Lind Pedersen og hans datter Jane L. Sam lagde, da selskabet 2018 købte en tom kyllingefarm.

Først skulle de vise, at proteinerne kunne udvindes og have den ønskede effekt. Dernæst skulle det kommercielle ben på.

"Vi har endnu ikke solgt det første kilogram produkt", siger Carsten Lind Pedersen, der medgiver, at det bliver rart med et stabilt cash flow.


Foto: Enorm

Lovende forsøg

Hele kongstanken bag Enorm Biofactory har været at skabe en bæredygtig produktion af animalsk protein. I staldene lever Black Soldier-fluerne af restfoder fra fødevareproduktion.

Proteinerne udvindes af fluernes larver og vil - når lovgivningen tillader det - kunne blandes i bl.a. kyllinge- og svinefoder. Affaldsproduktet fra larve-produktionen kan anvendes som organisk gødning.

De første forsøg med proteinet tegner lovende.

"Vi har et fyrtårnsprojekt som bl.a. DTU Aqua er partner i. Her udføres der foderforsøg til fisk. Resultaterne viser, at vi har en høj pris og kvalitet", siger Carsten Lind Pedersen.

Forventer EU følger trop

Det er stadig ikke tilladt at bruge proteinerne fra larverne til fjerkræ og svin, men i USA er det tilladt, og Carsten Lind Pedersen forventer, at EU følger trop.

"Proteinerne fra larverne er højt fordøjelige og kan noget andet og mere end soya og fiskemel. Forsøg peger på, at de har en immunstimulerende effekt, og dermed kan mindske brug af medikamenter", siger Carsten Lind Pedersen.

Selv er han mere end overbevist.

"Efter jeg var et halvt år inde i projektet, var jer ikke længere i tvivl", siger han, men håber naturligvis også på, at pengestrømmen snart begynder at vende den anden vej.

"Cash is king - sådan er det bare", siger han.

Faktaboks

Cirkulær produktion

  • Fluelarverne lever af rester fra fødevareproduktionen og vokser til 200 mg på to uger.
  • Efter ’slagtning’ udvindes protein og olie på et procesanlæg, der ligner en fiskemelsfabrik.
  • Restprodukterne bruges som organisk gødning. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle