Svineproducent skyder millioner i kæmpe larvefarm

Bæredygtigt protein fra larver bliver efterspurgt til foder og fødevarer.

Højt fordøjeligt protein. Fremstillet af larver. I stalde på landbrug. 

Sådan lyder den korte beskrivelse af det ambitiøse projekt, som en gruppe investorer med baggrund i både landbrug og insekter er i fuld gang med at starte i stalde på en nedlagt kyllingefarm ved Horsens.

"I staldene skal milliarder af larver af Black Soldier Fly - sort soldaterflue - æde og omdanne restprodukter fra fødevareindustrien til værdifuldt animalsk protein", fortæller Carsten Lind Pedersen, der er hovedinvestor i larvefarmen og adm. direktør i Enorm Biofactory A/S, der står bag produktionen.

I starten skal proteinet sælges til fødevarer og foder til fisk. Hen ad vejen skal det også sælges til at blande i kyllinge- og svinfoder som erstatning for animalsk protein fra fiskemel, mælkepulver og blodplasma.

"I naturen spiser høns masser af larver. Og når det gælder svin, er der et stort potentiale som startfoder til smågrise fra fravænning, til de vejer ni kg", siger Carsten Lind Pedersen, der selv har en fortid som svineproducent i Danmark og er medejer af et aktielandbrug med en stor svineproduktion i Rumænien. 

Det er også ham, der har købt og renoveret landbruget i Hvirring ved Horsens for i alt 30 mio. kr.

Bygningerne lejer han ud til Enorm Biofactory, der står for produktionen.

Kommerciel produktion

Ud over de 30 mio. kr. er det planen, at der i de næste to år skal investeres yderligere 30 mio. kr. i larvefarmen gennem Enorm Holding A/S.

"De to næste år skal vi bruge på forsøg og test, der skal bevise idéens holdbarhed. Går alt, som vi regner med, er det planen at starte kommerciel produktion i 2021. Dér investerer vi yderligere 75 mio. kr. i det, vi kalder for ’fase 1’", forklarer Carsten Lind Pedersen. Forløber alt som planlagt, skal der investeres yderligere i en ’fase 2’ og en ’fase 3’. 

I forsøgs- og testfasen skal der produceres 1,5 ton larver om dagen, der tørres og bliver til til 500 kg mel, der indeholder 350 kg insektprotein og 150 kg insektfedt.  

I fase 1 bliver produktionen på 30 ton larver om dagen. I fase 2 og 3 øges produktionen til 100 ton larver om dagen.

20 lastvogne hver dag

Når farmen kører for fulde omdrejninger om seks år, ankommer 20 lastvogne hver dag til farmen og leverer 600 ton restprodukter til farmens egen foderfabrik, hvor foderet til larverne fremstilles. 

Produktionen af et kg larve kræver mellem 1,2 og 1,4 kg tørstof. 

Hovedinvestoren i Enorm Biofactory er Carsten Lind Pedersen. Han satser en stor del af sin formue på at producere det, han kalder fremtidens bæredygtige protein. 

"Idéen er, at vi ud fra restprodukter fra fødevareindustrien skal producere højt fordøjeligt animalsk protein. Efterspørgslen på den type protein er stor, og den bliver kun større i de kommende år, hvor verdens befolkning vokser", siger Carsten Lind Pedersen.

Medinvestorer i Enorm Biofactory er blandt andre Jane Lind Sam og Lasse Hinrichsen. 

Selvom Lasse Hinrichsen har flere års erfaring med produktion af insekter og larver som fødevarer, er det ikke i  protein til fødevarer, han ser de største muligheder.

"Det er protein til foder, der har det største potentiale. Det er dér, de største kommercielle muligheder ligger", siger Lasse Hinrichsen.

I dag koster fiskemel mellem 10 og 12 kr. kiloet. Det niveau forventer Enorm Biofactory også at lande på.

"Og så regner vi med at få en præmie, fordi vores protein er bæredygtigt. Det bliver helt sikkert en større salgsparameter i de kommende år".

Lugtfri og ingen gylle

Som to ekstra plusser er produktionen stort set lugtfri, og der produceres ingen gylle, men en helt tør organisk gødning, som også skal sælges. 

Endnu en kilde til indtjening bliver at sælge larve-konceptet til andre producenter.


Gødningen er lugtfri, organisk og kan også sælges.

"Larveproduktion handler om systematik og processer, der kan skrives ned og skal følges. Derfor tror jeg, at den manual, vi skriver og løbende forfiner ud fra vores erfaringer, bliver et koncept, vi kan sælge til nye producenter".

"I Danmark er der begrænset plads til nye producenter. Men der er et stort potentiale i lande, hvor der er knaphed på protein og restprodukter fra en stor fødevareproduktion. Og det er der rigtig mange steder i verden", siger Carsten Lind Pedersen.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle