Grøde i Gudenåen skaber problemer for landmænd

Problemerne, som den øgede mængde grøde i Gudenåen har betydet, får nu lokale politikere til at opfordre Eva Kjer Hansen til at gribe ind.

Tirsdag aften deltog miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V), i et møde arrangeret af Landboforeningen Midtjylland og folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen (V), på Kongensbro Kro, i Midtjylland.  Mødet handlede om de problemer, som lokalområdet ved Silkeborg oplever med grøde i Gudenåen.

Det skriver Midtjyllands Avis.

Undervejs i ministerens besøg var der også afsat tid til at besigtige Gudenåen og den øgede mængde grøde, der har betydet, at vandstanden i åen er steget, og at Trækstien, er under vand. Den øgede vandstand betyder, at lodsejere og landmænd langs åen kæmper med oversvømmelser, og grøden giver også problemer for kanosejladsen i åen.

De lokale politikere i blandt andet Silkeborg håber, at ministeren kan ændre på den måde vandløbsreglerne tolkes af myndighederne, og at der derved åbnes op for at grøden kan beskæres kraftigere end der gives tilladelse til i øjeblikket. Derved håber lokalpolitikerne på, at aflejringer kan fjernes, så der igen kan etablere å-vandets frie udløb i havet.

Formand for Silkeborg Kommunes plan-, miljø-og klimaudvalg, Jarl Gorridsen (V) bad på mødet Eva Kjer Hansen om at sørger for at lovgivningen fremover tager lige så meget hensyn til miljøet som til vandafledningen.

Han er frustreret over, at tolkningen af lovgivningen forhindrer kommunen i at rette op på de problemer med grøden, der er opstået i takt med at forholdene har ændret sig.

"Jeg har talt med flere biologer, og de erkender gerne, at det ikke er et problem at skære grøden hårdere i det EU-habitatsområde, der er mellem Kongensbro og Silkeborg. Men når jeg så taler med de ledende embedsmænd i forvaltningen, så siger de det modsatte. Det er ikke sådan, de ikke tolker reglerne. De tager dog kun stilling til reglerne og ikke til, om det er skadeligt at skære grøde," sagde Jarl Gorridsen.

Ifølge Midtjyllands Avis ville ministeren ikke på mødet sige, hvad hun kan gøre for at afhjælpe problemet med grøden, men at hun  "havde været meget glad for at lytte til problemerne og løsningsforslagene."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle