5000 flere jobs i svinesektoren: Her er de 32 anbefalinger

FAKTA: Her kan du læse de 32 anbefalinger, som Svinesektoren Vækstpanel er kommet med i en ny rapport i dag.

Svinesektorens Vækstpanel præsenterer i dag en rapport med anbefalinger, der skal bidrage til at bremse faldet i produktionen af danske slagtesvin.

Anbefalingerne ventes at kunne skabe 5000 nye arbejdspladser i Danmark og øge eksportindtægterne med over fem milliarder kroner.

Vækstpanelets anbefalinger kommer, mens den danske svinesektor står i en historisk krise.

I alt rummer vækstpanelets rapport 32 anbefalinger, hvoraf de 17 er rettet mod erhvervet selv.

De danske svineproducenter har i gennemsnit tabt 35,50 kroner per slagtesvin siden år 2000. Vækstpanelet anslår, at hvis der ikke bliver gjort noget for at forbedre økonomien i den danske slagtesvineproduktion, så står Danmark til at miste yderligere 7.500 arbejdspladser frem mod 2027.

Blandt anbefalingerne finder man opfordringer om mere stordrift, nye partnerskabsformer og nye afsætningsområder indenfor bæredygtige kvalitetsfødevarer.

Læs alle anbefalingerne herunder.

Anbefaling #1

"Erhvervet udvikler og udbreder nye ledelses- og produktionskoncepter til forskellige grupper af slagtesvineproducenter."

HANDLINGSPUNKTER

  • DANSKE SVINESLAGTERIER og SEGES VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION udvikler et nyt koncept for integreret produktion i værdikæden, hvor svineproducenten indgår en partnerskabskontrakt med slagteriet om den daglige styring af rådgivning, råvareindkøb og produktion.
  • SEGES og DLBR udvikler et koncept for fællesejede driftsfællesskaber, hvor driften af flere husdyrbedrifter lægges sammen, og hver driftsgren varetages af den producent med størst kompetence på området.
  • DANSKE SVINESLAGTERIER og SEGES VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION udvikler værktøjer til digital dataindsamling i realtid fra svineproduktion og slagteri med det formål at udvikle et fælles kvalitetssikringskoncept.
  • SEGES VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION, DANSKE SVINESLAGTERIER og DLBR udvikler en manual for styring af produktionsprocesserne i svinestalden. Formålet er at sikre optimale betingelser for grisene, for eksempel i forhold til sundhed, foder og staldklima.
  • SEGES, DLBR og relevante samarbejdspartnere analyserer forskellene i foderpriser og udvikler værktøjer til at sammenligne husdyrbedrifternes foderudgifter med det formål at sikre mere gennemsigtige foderpriser. Det kan eventuelt danne grundlag for at udvikle nye koncepter for indkøbspartnerskaber.
  • SEGES udbreder konceptet med et advisory board til de bedrifter, der har behov. Vækstpanelet anbefaler, at konceptet bruges aktivt af LANDMÆND, BANKER OG REALKREDITINSTITUTTER.

Anbefaling #2

"Erhvervet udvikler og udbreder et koncept for fælleseje af større staldanlæg med slagtesvin som selvstændigt forretningsområde."

HANDLINGSPUNKTER

  • DANSKE SVINESLAGTERIER og SEGES udvikler en forretningsplan for fællesejede større staldanlæg med slagtesvin som selvstændigt forretningsområde. BANKER OG REALKREDITINSTITUTTER baserer kreditvurderingen på denne forretningsplan.
  • MILJØ- OG FØDEVAREMINISTERIET opretter et nyt staldrejsehold i lighed med Erhvervsstyrelsens Biogasrejsehold. Rejseholdet skal dels hjælpe kommunerne med at udpege områder til etablering af store staldanlæg. Dels skal rejseholdet hjælpe med at sikre en enkel og effektiv sagsbehandling af store staldanlæg indenfor tre måneder.
  • MILJØ- OG FØDEVAREMINISTERIET laver en strategi for offentlige udviklingsprojekter om ny miljøteknologi med det formål at understøtte konkurrencedygtig udnyttelse af den nye udledningsbaserede husdyrregulering fra 2017.
  • ENERGI-, KLIMA- OG FORSYNINGSMINISTERIET og MILJØ- OG FØDEVAREMINISTERIET belyser og fjerner reguleringsmæssige barrierer for øget kildesortering af organisk husholdningsaffald. Det giver bedre mulighed for at producere biogas på en blanding af husdyrgødning og kildesorteret organisk husholdningsaffald, som kan øge udnyttelsen af husdyrgødningen og forbedre økonomien i biogasproduktionen.

Anbefaling #3

"Danmark arbejder for, at skattesystem , tilskuds- og finansieringsordninger bidrager til stabile rammer for investeringer i slagtesvineproduktion."

HANDLINGSPUNKTER

  • MILJØ- OG FØDEVAREMINISTERIET afsætter mindst 110 millioner kroner årligt fra 2017 til og med 2020 til modernisering af stalde og miljøteknologi i slagtesvinebedrifter fra det danske landdistriktsprogram. Der indgås langsigtede politiske aftaler om midlerne, som fordeles på to årlige ansøgningsrunder med hurtigt tilsagn for at mindske stop and go effekter.
  • SKATTEMINISTERIET udskyder ejendomsavancebeskatning ved ejerskifte, hvis sælger lader et sælgerpantebrev eller anden ansvarlig indskudskapital bliver stående i virksomheden/landbrugsbedriften i mindst 5 år.
  • SKATTEMINISTERIET udvider adgangen til skattemæssig succession – udskydelse af avancebeskatning – ved ejerskifte af alle virksomheder med under 10 medarbejdere. Det indebærer et mindre og midlertidigt provenutab for staten.
  • SKATTEMINISTERIET fjerner tinglysningsafgifter på lån og sælgerpantebreve i ved førstegangskøb af landbrugsbedrifter. Formålet er at forbedre iværksættermulighederne for unge landmænd.
  • SEGES og relevante samarbejdspartnere udvikler redskaber til at fremme glidende ejerskifte af landbrugsbedrifter før pensionering. Formålet er at fremme mulighederne for sælgerfinansiering med ansvarlig indskudskapital.
  • SEGES VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION og DLBR analyserer omkostningerne ved byggeri af danske svinestalde og mulighederne for at reducere dem.

Anbefaling #4

"Danmark arbejder for øget adgang til nye vækstmarkeder, og erhvervet satser på bæredygtighed som nyt kvalitetsparameter."

HANDLINGSPUNKTER

  • DANSKE SVINESLAGTERIER styrker indsatsen for kundetilpassede og komplekse løsninger indenfor eksempelvis mindre produktserier, kundetilpasset logistik, system- og servicesalg, ny unik teknologi mv.
  • DANSKE SVINESLAGTERIER udvikler og brander værdien af slagteriernes restprodukter i sammenhæng med sundhed, ernæring og lægemidler.
  • MILJØ- OG FØDEVAREMINISTERIET fortolker EU’s biproduktforordning, så animalske biprodukter får større værdi. På længere sigt arbejdes der i EU-regi for at ændre selve biproduktforordningen.
  • MILJØ- OG FØDEVAREMINISTERIET samt UDENRIGSMINISTERIET opprioriterer de landbrugs- og fødevarefaglige kompetencer på udvalgte ambassader på vigtige vækstmarkeder, især Asien og Sydamerika.
  • DANMARK arbejder for: 1) En handelsaftale mellem EU og Japan, som omfatter svinekød i stil med frihandelsaftalen mellem USA og Japan. 2) Endelig godkendelse for eksport af kødprodukter til Kina. 3) Genåbning af det vigtige russiske marked.
  • SEGES VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION, DANSKE SVINESLAGTERIER, DLBR og relevante samarbejdspartnere udvikler en drejebog for udvikling af et frivilligt certificeringsprogram for bæredygtighed i svinesektoren.
  • DANSKE SVINESLAGTERIER og SEGES VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION ansøger Svineafgiftsfonden om at finansiere en analyse af forbrugerpræferencer indenfor svineproduktion og svinekød på centrale eksportmarkeder.

Anbefaling #5

"Danmark fortsætter udviklingen mod mere lige konkurrencevilkår i forhold til vores omkringliggende lande, som kan styrke miljøvenlig vækst."

HANDLINGSPUNKTER

  • MILJØ- OG FØDEVAREMINISTERIET målretter fosforreguleringen de markarealer med størst risiko for tilførsel af fosfor til følsomme vandområder. Det vil bidrage til at sikre gevinsten ved at hæve harmonikravet fra 2017.
  • MILJØ- OG FØDEVAREMINISTERIET måleretter ammoniakregulering særlig værdifuld og bevaringsværdig natur. Det vil mindske risikoen for, at naturområder omkring staldanlæg ”gror” ind i skærpede naturbeskyttelsesregler, som hæmmer husdyrproduktionen.
  • ENERGI-, KLIMA- OG FORSYNINGSMINISTERIET flytter PSO-afgiften væk fra virksomhederne og landbrugsbedrifterne.
  • ENERGI-, KLIMA- OG FORSYNINGSMINISTERIET betragter energiforbrug til rengøring i fødevarevirksomheder og opvarmning af staldanlæg på slagterier som procesenergi i stedet for rumvarme.
  • SEGES forstærker indsatsen for at opnå energibesparelser i husdyrproduktionen, der kommer husdyrbedriften til gode. Herunder synliggørelse af eksisterende tilskudsmuligheder.

Anbefaling #6

Eksport og rekruttering styrkes gennem en fælles fortælling
om bæredygtighed og karrieremuligheder i svinekødserhvervet.

HANDLINGSPUNKTER

  • DANSKE SVINESLAGTERIER og SEGES VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION udarbejder en drejebog for en fortælling om bæredygtige kvalitetsfødevarer og karrieremuligheder i svinesektoren, som kan styrke eksport og rekruttering. Der udvikles værktøjer til at dokumentere og underbygge fortællingen.
  • DANSKE SVINESLAGTERIER og SEGES VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION ansøger Svineafgiftsfonden om tilskud til en analyse af omkostninger kontra fordele for image og eksport ved at tiltrække flere unge til uddannelser indenfor svinekød
  • FØDEVAREFORBUNDET NNF, DANSKE SVINESLAGTERIER og SEGES VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION kortlægger, sammen med parterne på uddannelsesområdet slagteri- og svineproduktionens eksisterende uddannelsessamarbejder. Formålet er at evaluere svinesektorens strategiske tilgang til rekruttering.
  • DANMARK arbejder for en europæisk jobfond. Jobfonden skal primært afbøde de beskæftigelsesmæssige konsekvenser af politisk bestemte handelsrestriktioner på internationale markeder. For eksempel via efteruddannelse og omskoling som kan fastholde arbejdskraft og tilpasse kompetencerne til nye markeder.

 

Faktaboks

Deltagere i Svinesektorens vækstpanel

  • Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer
  • Kjeld Johannesen, tidl. adm. direktør i Danish Crown
  • Ove Thejls, adm. direktør i Tican
  • Nicolaj Nørgaard, direktør i Danske Svineproducenter
  • Mads Birk Kristoffersen, direktør i Landboforeningen Gefion
  • Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF
  • Claus Fertin, direktør i SEGES Videncenter for Svineproduktion
  • Torben André Petersen, landbrugschef i Nordea
  • Søren Dal Thomsen, adm. direktør i AP Pension
  • Benny Laibach Pedersen, kreditdirektør i Jyske Bank

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle