Biokul kan afbøde lugtgener fra gødning i grisestalden

Biokul-behandlinger kan bruges inde i stalden til at forbedre luftkvaliteten, viser amerikansk studie.

Forskere fra Iowa State University i USA har fundet ud af, at biokul, der som bekendt er meget kulstofholdigt, kan bruges til at reducere lugtgener fra svinegødning samt afbøde virkningen af potentielt giftige stoffer, som frigives fra gødningen.

Forskernes undersøgelser viser, at biokul-behandlinger kan bruges inde i stalden til at forbedre luftkvaliteten.

Det giver både et bedre arbejdsmiljø og sikrer grisenes velfræd, især under gylleomrøring, skriver netavisen The Pig Site. 

Rødeg er bedst 

Ved at udsætte visse typer biomasse og bioaffald for meget højre temperatur dannes biokul. 

I forsøget lagde forskerne et tyndt lag biokul - to slags biokul blev testet - ud på overfladen af svinegødning. Gødningen blev opbevaret i containere i laboratoriet, så det simulerede opbevaring på bedriften. 

Forskerne målte udskillelsen af blandt andet ammoniak, svovlforbindelser, drivhusgasser og flere forskellige lugtgivende stoffer. 

Ved anvendelse af biokul lavet på rødeg faldt ammoniakniveauet betydeligt med 19-39 procent, og det samme gjaldt to af de lugtgivende stoffer, skatol med 74-95 procent og p-cresol med 66-78 procent. Udskillelsen af andre gasser faldt også, men i mindre grad. 

Effekten af biokul faldt over tid, og var klart bedst de første par uger. 

Forskerne understreger, at effekten af biokul på gas-emissioner fra svinegødning er en kompleks størrelse. De vil nu se nærmere på emissioner af drivhusgasser, som tilsyneladende kan stige ved anvendelse af biokul, samt undersøge om man ved at anvende forskellige slags biokul kan styre hvilke stoffer der frigives fra svinegødningen. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle