Dansker i Rumænien: Antal levendefødte er øget med fire procent

Blog fra svinbedriften: Ved at bruge mere af den billige majs i foderet er det lykkedes at producere en gris for 11 kr. mindre, skriver Jacob Bruun, produktionschef for PPI i Rumænien med i alt otte farme og 17.500 søer

Af Jacob Bruun, produktionschef for svin og foder, Premium Porc International, Rumænien

På grund af de høje hvedepriser skiftede vi til foderblandinger med højt majsindhold. Det resulterer i et lidt højere foderforbrug, men med lavere foderpris i forhold til hvedeblandinger og en bedre tilvækst er det alt i alt en god besultning, når man kigger på bundlinien.

Vores skivemøller er dog ikke for gode til at håndtere majs. Enten er det for groft, eller det er for fint, så det hænger i siloer osv.

Til majsen vil vi derfor kigge lidt på anden mølletype i fremtiden, men til resten af foderet er vores skivemøller perfekte. Er det for groft, så udnytter grisen det ikke 100 procent, og er det for fint så kommer det ikke ud af siloerne.

For 115.000 slagtesvin har vi produceret over 1.000 gram i daglig tilvækst i forhold til perioden før, hvor vi lå på 950 gram daglig tilvækst.

Tabel 1. Vækst af grise målt over tid

Pengemæssigt laver vi 1 kg gris 15 øre billigere med majs kontra den dyrere hvede. Det blev til i alt 11 kr. per gris.

Vi måler lidt grise med vægte fra MS Schippers, se tabel 1. De virker ganske ok, og giver os et billede af hvad der foregår. Her ses en vækst på 1.115 gram fra 30 til 95 kg. Foderkasserne er her Crystal Springs, som jeg har nævnt tidligere på bloggen

Ejendommen her har dysenteri, dog ikke i udbrud, men det er på ejendommen, så jeg er egentligt godt tilfreds med resultaterne.

Import af sæd har løftet antal levendefødte

I vinteren 2017 lavede vi aftale med Danavl om at importere sæd.

Tidligere købte vi kun orner, fordi vi byggede nye farme. I tre år importerede vi ikke ny genetik, og det har kunnet mærkes, idet vores polte lå på et index under 30. Efter to års fokus på dette - i samarbejde med Danavl, har vi via deres unganske ornestation fået hvid sæd med højt index.

I dag ligger vores polte på omkring 80 indexpoints på nye løbeklare polte. Vi har set en stor udvikling i antal levendefødte i 2. kvartal på over 4 procent for hele koncernen. 

Årsagen til at vi kun importerer sæd, er simpelthen at vi ikke vil løbe den risiko at sætte nye dyr ind i en ejendom i drift.

I andet kvartal har vi lavet over 35 fravænnede grise pr. årsso. Vi håber også på, at vores nye Duroc-orner fra Rønshauge giver et plus på levendefødte, om ikke andet så på resultaterne hos slagtesvinene i form af bedre tal for foderforbrug og tilvækst.

Vi har set en stor udvikling i antal levendefødte i 2. kvartal på over 4 procent.

Zoner for afrikansk svinepest

På grund af zoner for afrikansk svinepest i Rumænien har vi en farm, som skal købe grise udefra. Vi valgte Danmark, fordi vi skulle være 100 procent sikre på, at grisene var rene.

På samme site er der nemlig 20.000 smågrisestier, som vi ikke kan bruge, idet alle sofarme er i PART III og denne farm er hvid zone. Så når - eller hvis - denne farm kommer i PART III, skal vi være klar til at fylde den med smågrise, og så vil vi være sikre på at grisene på sitet er rene. 

Smågrise er i extrem høj kurs, og heldigvis er noteringen for slagtesvin i Rumænien også i høj kurs.

Pelletering er en udfordring

I 2018 besluttede vi at investere i pelletering på vores ældste fodermølle i Rumænien. Det var lidt af en opgave, idet den ligger i jordskælvszone 1, hvilket betød at leverandøren af tårnet kun havde 50 procent af det jern, der skulle til for at få det godkendt.

Så vi var nødt til at få det lavet lokalt på leverandørens regning. Det er det mest masive pelleteringstårn, de nogensinde har lavet .

Vi håber at være klar om en måned med de første piller. Vi satser på en bedre foderudnyttelse, og ikke mindst en reduktion i mandskabet.

I dag dannes i siloen fra tid til anden bro, og det medfører, at vi har en nattevagt til at checke foder til slagtesvin. Det bliver ikke nødvendigt med pillefoder. Og så er der også en lille forsikring mod afrikansk svinepest, når vi varme behandler alt foder.

I 2018 besluttede vi at investere i pelletering på vores ældste fodermølle i Rumænien.

Faktaboks

PPI, Rumænien

  • 17.500 søer på fire sites
  • 35,3 fravænnede grise pr. årsso
  • 16,1 levendefødte pr. kuld
  • Årlig produktion af 580.000 slagtesvin på otte sites

 

Jacob Bruun

  • Produktionschef for svin og foder, PPI i Rumænien
  • 35 år 
  • Ansat hos PPI (tidligere DCHI) i Rumænien i syv år
  • Over 10 års erfaring i Danmark med svineproduktion
  • Skriver blog til Svin Plus

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle