Det gik godt i marts - så her er min prognose for grisenoteringen i april

Ugen På Spidsen: Forudsigelsen om en noteringsstigning på to kr. i marts måned kom næsten til at holde stik. Nu prøver ugens klummeskribent på Gris at ramme plet for april måned - og det ser godt ud, hvis den holder hjem.

Det er ikke nemt at gøre sig klog på grisenoteringerne. Slet ikke hvis man sammenligner noteringerne på tværs af landegrænse.

Jeg har for eksempel altid undret mig over, hvorfor den spanske notering altid kan være så høj og stige tidligere end de fleste af noteringerne i de konkurrerende europæiske griselande.

Især kan det undre i øjeblikket, hvor den spanske griseindustri også må være ramt af, at efterspørgslen fra Kina ikke er hvad den har været - og i øvrigt opererer med en helt anden notering end da det gik bedst med priserne på grisekød i Kina.

Prognose for 28. april: 12,50 kr.

Den tyske grisenotering er også gået amok i den seneste tid, og det var de hastige prisstigninger, der 3. marts fik mig til at forudsige, at noteringen i løbet af marts ville stige med to kr. Det kom ikke til at ske, men det var da godt nok tæt på.

Min forudsigelse kom, da noteringen for uge 10 endnu ikke var offentliggjort. Så udgangspunktet var en notering på 8,10 kr. Noteringen lød i uge 13 på 10,00 kr., så prisstigningen endte med at være på 1,90 kr. 

Det er jeg ganske godt tilfreds med, men jeg er samtidig godt klar over, at mange griseproducenter er alt andet end tilfredse med prisniveauet for tiden, især fordi andre lande har langt højere noteringer og omkostningerne til energi og foder er eksploderet. 

Derfor prøver jeg med en ny forudsigelse for april måned. Noteringen, der meldes ud 28. april, lander på 12,5 kr. 

Grisebestanden er skrumpet rigtig meget ind i Europa, men også i USA. Det er i den grad med til at understøtte priserne i den kommende periode.

Søren Tobberup er journalist og grisefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris online.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Gris online, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og grisefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris online, griseugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle