Dyrlæge: Sådan bør smågrise og søer smertedækkes

Yngre dyr mærker mere smerter end ældre dyr, blandt andet på grund af at deres nervesystem ikke er udviklet endnu.

Af Anne Schultz, svinedyrlæge, Porcus

Der er mange holdninger til, om dyr mærker smerter eller om det overhovedet er nødvendigt at behandle dyr mod smerte.

Smertestillende medicin bliver heldigvis brugt mere og mere til vores dyr - både til vores hunde og katte, men også til grisene i stalden.

Mange af de produkter, som vi bruger i dag, er NSAIDs, som udover at være smertedækkende også er inflammationsnedsættende. Det vil sige, at de dæmper feber, hævelse og rødme. Der er altså flere fordele ved at bruge smertestillende medicin. 

tre grunde til at Lokalbedøve pattegrise

I foråret kom det frem i medierne, at der ikke anvendes nok lokalbedøvende medicin ved kastration.

Jeg synes, der er en generel god holdning til, at grisene skal bedøves med lokalbedøvelse, og det bliver også udført i de fleste stalde.

Men der er også nogle landmænd, som stadig ikke vil bruge det. Det er der flere årsager til.

En af årsagerne er, at nogen mener, at yngre dyr ikke mærker smerte. Det er dog helt forkert. Yngre dyr mærker faktisk mere smerter end ældre dyr. Blandt andet på grund af, at deres nervesystem ikke er udviklet endnu. De mangler nogle nervemodulatorer, og derfor føler de mere smerte end ældre dyr, der har et fuldt udviklet nervesystem.

Vi kan tydeligt se, at pattegrisene mærker smerter ved kastration. Det kan blandet andet høres på grisenes skrig, og det kan ses ved viften med halen, rysten på bagbenene og krum ryg efterfølgende. 

En anden årsag er, at det tager for lang tid at tildele. I vejledningen fra Seges skal lokalbedøvelsen sprøjtes ind til både sædstrengen, testiklen, under huden og på hudens overflade.

Dog viser det sig faktisk, at effekten af lokalbedøvelsen er bedre, når det bare sprøjtes ind i testiklen. Det er både nemmere at give, og det tager kortere tid. Dog skal man være opmærksom på, at kanylen ikke skal presses i bund, så vi rammer forbi testiklerne. Tal med din besætningsdyrlæge om dette. 

En tredje årsag er, at nogle landmændene ikke føler, at det har ordentlig effekt. Man skal være opmærksom på, at tiden imellem injektion og kastration skal være mindst 5 minutter. Derfor er man nødt til at vente, indtil det når at have effekt. 

Derudover mener nogen, at lokalbedøvelsen ikke er nødvendig, når vi giver smertestillende. Man skal dog huske, at det svarer til at vi får lavet en rodbehandling ved tandlægen en halv time efter vi har taget to hovedpinetabletter. Hovedpinetabletter vil have en effekt, men ikke på den akutte smerte under rodbehandlingen. 

Mine klare anbefaling ved kastration: Sprøjt 0,5ml lokalbedøvelse ind i testiklen, og vent mindst 5 minutter.
Smertebehandling af søer ved faring

Søer bør smertedækkes ved faring

Søer, som har smerter i forbindelse med faring, bør vi også smertedække. Det kan de fleste, der har prøvet det selv, skrive under på.

Det er meget smertefuldt at føde, og det gælder også for søer.

Pattegrise, der er født af søer med mange smerter under faring, får en ringere tilvækst. Det kan derfor være en fordel at tildele smertestillende medicin til søer før og under faring. Det kan ligeledes have en effekt på antallet af dødfødte grise.

Der findes flere orale produkter til smertebehandling.

Generel brug af smertestillende medicin

Vi, dyrlæger, vil altid slå et slag for ,at der bruges smertestillende medicin til dyrene. Dog må det kun bruges efter dyrlægens anvisning.

Det er nødvendigt i mange situationer og kan have en gavnlig effekt. Tal med din besætningsdyrlæge, hvornår det er relevant at give dine dyr smertestillende medicin.

Faktaboks

Tegn i hovedet på smerte hos grise

  • Trynen rynker
  • Musklerne omkring munden og kinderne er spændte
  • Øjnene er vinklet og har et bekymret udtryk
  • Ørerne hænger eller vender bagud

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle