Første gang i fire år: Dansk kylling er tilbage i salmonella-statistikken

Flest salmonellainfektioner stammer fortsat fra danskernes rejser til lande med dårligere fødevaresikkerhed.

Siden 2011 har danskerne været forskånet for salmonellainfektioner fra dansk kylling eller æg. I år er de to fødevarer tilbage i statistikken.

Det viser en rapport, Annual Report on Zoonoses in Denmark 2014 (pdf), udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.

Langt de fleste salmonellainfektioner kommer dog fortsat fra udenlandsk kød - og dansk svinekød er stadig en større smittekilde end dansk kyllingekød.

Rejsende tager salmonella med hjem

I 2014 er 1.122 salmonellainfektioner indberettet blandt danskerne, hvilket svarer til 19,9 sygdomstilfælde per 100.000 borgere. Tallet ligger på linje med året før, hvor et historisk lavt antal danskere er blevet smittet med salmonella.

I alt er 48 procent af de salmonellaramte blevet syge efter en udlandsrejse i 2014. De fleste, der er vendt hjem med en rejserelateret infektion, har været i Thailand (17,5 procent), Tyrkiet (15,4 procent) og Spanien (6,4 procent).

Salmonellasygdom fra dansk kyllingekød

At dansk kylling er tilbage i statistikken viser, at kyllingeproducenterne fortsat skal være opmærksomme på smitterisikoen - trods en effektiv indsats fra deres side, lyder det fra forskerne. I alt to pct. af sygdomstilfældene estimeres at komme fra dansk kyllingekød.
 
"Danske producenter, myndigheder og forskere har i to årtier med stor succes arbejdet målrettet for at gøre fersk kyllingekød salmonellafrit. Det er ikke tilladt at sælge fersk kød fra danske kyllinger, hvis flokken er positiv for salmonella. Der vil dog altid være en lille risiko for, at positivt fersk kød går under overvågningsradaren og kommer ud i butikkerne. Det er derfor vigtigt fortsat at have en tæt overvågning," siger specialkonsulent Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet.
 
Det første salmonellaudbrud fra danske æg i fem år er også registreret i 2014.

”Det er fem år siden, vi sidst har haft et fødevarebårent udbrud, der skyldtes danske æg. Det var forbundet med et udbrud af akut salmonellasygdom i flokken, hvilket er yderst sjældent. Årets resultater viser, at det er meget vigtigt, at producenter og myndigheder fortsat har fokus på at fastholde den lave salmonellaforekomst i ægproduktion,” fortsætter Birgitte Helwigh.

Dansk svinekød

Blandt personer smittet i Danmark er dansk svinekød den fødevarekilde, der er forbundet med flest infektioner. I alt 15 procent af de indberettede sygdomstilfælde er tilskrevet dansk svinekød. Tre udbrud, hvor dansk svinekød er registreret som smittekilden, har bidraget med 4,6 pct. af tilfældene.
 
Cirka en femtedel af alle salmonellatilfælde i Danmark kan ikke henføres til en specifik fødevarekilde. Årsagen kan være, at tilfældene skyldes fødevarer, som ikke indgår i modellen til smittekilderegnskabet, som for eksempel frugt og grønt, eller andre smittekilder som kontaktsmitte fra husdyr og kæledyr.

Andre fødevarebårne infektioner

Med 3.782 sygdomstilfælde i 2014 er campylobacter stadig årsag til de fleste fødevarebårne sygdomme i Danmark. I 2014 er 92 listeriainfektioner registret, hvilket er en 84 procent stigning i forhold til året før. Stigningen skyldes især et udbrud fra rullepølser med 41 syge.
 
I 2014 er i alt 60 fødevarebårne sygdomsudbrud registret sammenlignet med 74 udbrud året før. Ved et udbrud bliver flere personer syge fra samme fødevarekilde. Som i tidligere år har norovirus (Roskildesyge) været skyld i de fleste udbrud (40 procent). Disse udbrud finder oftest sted i restauranter, hvor i alt 363 mennesker er blevet smittet i 24 af de registrerede udbrud.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle