To griseproducenter har testet dataværktøj: Overskuelig og nem at taste i

Kristian Staal og Per Andersen har været en del af den gruppe landmænd, som har testet Danish Crown Data. De er positive om systemet, som åbner op for, at mængden af tilgængelige data bliver større og mere dynamisk.

Det nye management-system Danish Crown Data har inden lanceringen været i test hos en række af andelsejerne, som har kunnet komme med input til funktionaliteten og opbygningen af systemet.

To af de andelsejere er Kristian Staal fra Holstebro og Per Andersen fra Jerslev, som ser gode perspektiver i den nye løsning, selvom de stadig kun har set den i en testversion, fortæller de til Danish Crown.

Jo flere data, jo bedre

Danish Crown Data består af en app til indtastning af hændelser i stalden – eksempelvis når en gris dør – og et dashboard, der samler al den produktionsdata, man normalt ville finde i en E-kontrol og som løbende opdateres.

"Jeg tror simpelthen, det bliver nødvendigt, at vi bliver endnu bedre til at udnytte vores data, hvis vi skal fortsætte med at have grise, for hvis ikke du ved noget, så kan du heller ikke gøre noget. Du kan ikke vurdere alt på øjemål, og jo flere medarbejdere der skal være om det, jo vigtigere bliver det med styringsredskaber," siger Per Andersen.

Ved siden af produktionen af grise driver Per Andersen også en produktion af slagtekyllinger.

Der er han vant til at have data ned på vandforbrug pr. kylling pr. time, og han håber, at Danish Crown Data kan være med til at skubbe hans griseproduktion i samme retning.

"Data bliver lige så vigtigt i min griseproduktion, som i min kyllingeproduktion. Jo mere data jeg kan smide ind en stald jo bedre.

Der minder Danish Crown Data lidt om det system, vi kender fra kyllinger, hvor man kan finde løbende data for foderforbrug, dødelighed, tilvækst osv., og når det bliver mere produktionsrettet, er det noget, vi kan bruge," siger han.

En nem løsning

Testfasen har handlet meget om indtastning af data i den nye app for at tjekke systemet, og den del er begge ejere meget tilfredse med.

"Den er utrolig overskuelig og nem at taste i. Det er en stor styrke, at man kan taste ting når de sker. Du skal ikke først lige have grisen ud af stien, skrive en seddel og have med ind til computeren til en E-kontrol, som du taster i morgen.

På nuværende tidspunkt er der et hav af muligheder for at glemme vægten, dødsårsagen, eller i det hele taget at taste døde gris," siger Kristian Staal og fortsætter:

"Det er altid en kunst, når vi laver den her type programmer, at det ikke bliver for komplekst. Andre løsninger har været så vidtfavnende, at det nærmest kunne løse alle problemer, men ingen kunne finde ud af at udnytte det, og det er skrækscenariet. Det her virker forbavsende simpelt i forhold til, at det er nogle kloge it-folk, der har siddet med det.

Jagten på 30 øre

På årets grisekongres i Herning fortalte Jais Valeur, at Danish Crowns bud var, at der lå 30 øre i effektivitetsforbedringer i værdikæden, hvis data-potentialet udnyttes til fulde.

Det krævede dog, at der blev lavet et system, som kunne samle de data op, og der ser Kristian Staal gode muligheder i Danish Crown Data.

"Den eneste måde vi kan dokumentere den merværdi, som kan lægge i værdikæden, er ved at taste i det samme system, og derfor synes jeg, at det her bliver stærkt. Danish Crown skal ikke bare slagte vores grise, de skal også sælge dem.

Og hvis det her for eksempel kan give et overblik over bæredygtigheden, som gør at de kan sælge dem, så er det det vi skal."

Faktaboks

Kom i gang med Danish Crown Data

  • Danish Crown Data er tilgængeligt for alle Danish Crowns griseandelsejere.
  • Vil man gerne bruge det nye system, skal man kontakte Danish Crown Ejerservice på 8919 1920.
  • Alle andelsejere, som vil bruge systemet, kan få hjælp til opstarten via Ejerservice

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle