Her er den vigtigste opgave hos poltene: Ret foderet til

Poltefodring skal tages alvorligt, og proteinindholdet skal rettes til efter de nyeste normer, siger rådgiver.

En af de vigtige opgaver i sobesætningen lige nu er at få rettet poltefodringen, så foderet kommer ned på de lave normer for protein. Nyeste viden og erfaringer viser, at det er nødvendigt for at få stærke avlsdyr.

Målet er at få rygspækket op på 14-15 mm på løbetidspunktet.

"Vi har set, at mange polte ikke har kunnet holde de her ønskede rygspæktal, og derfor er vi nødt til at køre ned i proteinindhold, og vi skal langt ned. I nogle besætninger kører vi endda lidt længere ned, end normen foreskriver, og så holder vi øje med, om der stadig er en rimelig vækst på dyrene", fortæller Jens Korneliussen, rådgiver hos SvineRådgivningen.

Bedre chance for øget holdbarhed

Hvis proteinindholdet i foderet er for højt, bliver dyrene for store og for kødfulde. Poltenes rygspæk ligger her typisk på 10-11 mm.

Med det optimale lag rygspæk på 14-15 mm bliver poltene øges chancen for at få stærke søer med en bedre holdbarhed og at flere klarer sig igennem fra 1. til 2. kuld og ældre.  

"Det er meget vigtigt at få mere fedt på poltene for at få en øget holdbarhed. Nogle producenter er i gang med processen, og her ser vi at det lykkes, mens andre stadig har til gode at komme i gang", siger Jens Korneliussen.

At ændre poltefoderet er dog ikke altid ligetil. Typisk kræver det nemlig investeringer i nye tekniske løsninger som foderanlæg eller omlægning af foderstrenge så poltene kan få et foder, der passer til deres behov.

Præcis poltefoder

I mange tilfælde er poltene i dag koblet på en foderstreng fra farestalden, fordi man tidligere fodrede poltene på den måde. Det er en ok løsning fra 30 til 50/60 kg, men resten af vejen til løbning giver det alt for meget protein. 

Det vigtige er, at få lavet en plan for, hvordan man kan lave det bedste kompromis her og nu. F.eks. har det nogle steder betydet, at der bruges en drægtighedsblanding, med supplering af protein manuelt, en gang om dagen fra 30-60 kg. Andre steder bruges diegivningsfoder fra 30-60 kg og drægtighedsfoder herefter.

Det bedste er dog at lave poltefoder, som passer præcist, men virkeligheden er oftest, at der er brug for et fornuftigt kompromis.

"Mange steder har vi taget hele fodringen af søer og polte op til revision, da der også er krav om lidt anderledes fodring til søerne. Her har vi lavet en plan for, hvordan foderstrenge kan ændres over en lidt længere periode, da det ofte er vanskeligt at lave på én gang.

Man skal altid tænke i helheder og langsigtet, så der bliver lavet en løsning, som bedst muligt tilgodeser fodringen af alle avlsdyr," siger Jens Korneliussen.  

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle