Kinesisk storproducent satser på sostalde i 13 etager - her er fordelene

Designer bag fleretagers sostalde fortæller om fordelene ved de høje byggerier med 1.000 søer på hver etage.

Den kinesiske storproducent af grisekød, Yangxiang satser i stigende grad på at bygge sostalde i etagebyggeri med fx 7,9 eller 13 etager.

Men hvad er egenlig fordelene ved de høje staldbygninger? Det er lykkedes for netavisen pigprogress.net, at få en af de vigtigste medarbejdere bag byggeriet til at tage bladet fra munden.

Pigprogress.net har nemlig talt med en kinesisk designer, som står bag opførelsen af flere fleretagers svinestalde for Yangxiang. Vedkommende optræder anonymt i interviewet med pigprogress.net og benævnes i det følgende for ”designeren”.

Fleretagers sostalde er ifølge designeren en god idé, fordi det i høje bygninger med 1.000 søer pr. etage i højere grad er muligt at kontrollere sundhed og sygdom, og fordi højhusene kan effektivisere arbejdsgangen for medarbejdere. 

Sundheds- og sygdomskontrol

Sammenlignet med almindelige sostalde er der ifølge designeren mindre sandsynlighed for, at sygdomsbakterier bevæger sig fra stald til stald, altså i fleretagers sostalde svarende til fra etage til etage.

I en fleretagers sostald filtreres indkommende luft nemlig, når det kommer ind via siderne på bygningen, og bliver herefter ført ud igen 15 meter over taget. I tilfælde af sygdom vil den pågældende etage blive isoleret.

Bygningerne er desuden udstyret med køleunderlag, virusfiltrer og air-conditioning, og derfor kan søernes sundhed kontrolleres nøje.

Effektiv arbejdskraft

Bygningsomkostningerne på fleretagers sostalde er, ifølge pigprogress.net, på 14.900 kr. pr. årsso. Det er 3.700 kr. mere end omkostningerne for almindelige konventionelle sostalde. 

Ikke desto mindre kan meromkostningen tjenes hjem, fordi arbejdsgangen i etagebyggeriet effektiviseres, og derved mindskes behovet for mange medarbjedere. 

I almindelige sostalde er der op til 10 medarbejdere pr. stald. I de nye fleretagers sostalde kan Yangxiang nøjes med fire medarbejdere pr. etage med 1.000 søer.  

Indtil videre har Yangxiang, ifølge pigprogress.net, bygget to syv-etagers sostalde, hvorfra de første smågrise blev født i december 2017. To yderligere bygninger på ni etager vil blive klar i løbet af 2018.

Inden for de næste to år vil yderligere to 13-etagers bygninger bliver bygget.  

Landbrugsavisen har tidligere skrevet om opførelsen af en ni-etagers sostald i Kina, som den danske virksomhed Skiold leverede inventar til.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle