MRSA fjernet med kosttilskud? - VSP kritisk

I et lille, uvidenskabeligt forsøg forsvandt MRSA-smitten fra grise, efter de kom over til slagtesvinene. Men forsøget bliver mødt med skepsis fra Videncenter for Svineproduktion.

Landmanden Morten Glenthøj, der er fra Sindal i Nordjylland, har i samarbejde med en dyrlæge foretaget et lille, uvidenskabeligt forsøg, hvor de tilsyneladende har haft held til at fjerne MRSA fra en stor gruppe grise.

Det skriver Ing.dk.

Forsøget - der dog var uvidenskabet og ikke var udført med en kontrolgruppe - var at give kosttilskud med zink- og kobbergluconat i stedet for metallerne i deres normale form, som zinkoxid.

Ud af en gruppe på 50 grise i farestalden hos Morten Glenthøj havde 38 grise MRSA. Da de kom over til slagtesvinene fik de det nye kosttilskud. Efter otte uger havde kun fire af grisene MRSA. Én gris havde dog tabt sit øremærke, så på det tidspunkt indgik kun 49 grise i forsøget.

Dyrlægen, der tog prøverne, er overrasket.

"Det kom bag på mig. Jeg havde slet ikke regnet med et fald i den størrelsesorden, men forventet, at 50-70 pct. ville være smittet ved afgang til slagteriet," siger dyrlæge Tage Rødbro.

Poul Bækbo, dyrlæge og afdelingschef ved Videncenter for Svineproduktion (VSP) under Seges, er dog kritisk.

"Det er ikke noget, vi fagligt tror på," siger Poul Bækbo til Landbrugsavisen.dk.

Han påpeger, at det er normalt, at der er flest inficeret omkring fravænning, hvorefter smitten falder frem mod slagtetidspunktet. Forsøget i Sindal havde ikke en kontrolgruppe, så det er umuligt at konkludere noget på baggrund af forsøget, siger han.

"Det er svært at se, hvordan gluconat spilder ind der. Kolonialiseringen sker i næsen og på huden," siger Poul Bækbo.

Han kan dog ikke fortælle, om VSP vil undersøge gluconat nærmere. Mange har henvendt sig til dem med forslag til, hvordan man kan fjerne MRSA fra svinebesætningerne, og VSP undersøger derfor hele tiden, hvor de skal lægge ressourcerne.

Emneord mrsa

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle