MRSA-kurven er knækket

For første gang melder Statens Seruminstitut, at der er glædelige tendenser inden for husdyr-MRSA fra år til år. Det samlede antal smittede med husdyr-MRSA, som potentielt kan smitte folk med svagt immunforsvar, er dog fortsat stigende, fordi ansatte i svineproduktionen ikke behandles, vurderer fagchef.

Antallet af nyregistrerede smittede med husdyr MRSA CC398 faldt fra 1.276 i 2014 til 1.172 i 2015, altså godt 100 færre nysmittede. Samtidig viser tallene tegn på,  at smitten med CC398 på hospitaler er faldende. Således falder antallet af infektioner fra CC398.

"Jeg synes, at det er vigtigt, at vi netop i samfundet ikke ser, at der er en større udvikling, altså at vi ikke ser en større smitte ud i samfundet. Det er jo alles store hovedpine," siger Anders Rhod Larsen, fagchef for Mikrobiologi & Infektionskontrol ved Statens Seruminstitut (SSI).

Hvert år dør cirka 300 personer af en stafylokokker-infektion. Sidste år fik seks personer en blodinfektion fra MRSA CC398. En person døde. Det er især nyfødte og ældre over 50 år eller andre personer med svækket immunsystem, hvor stafylokkokker kan udvikle sig til en farlig blodinfektion. Derfor har myndighederne fokus på at begrænse MRSA-smitten på hospitaler. Det betyder, at alle, der arbejder med svinebrug, bliver testet for MRSA og isoleres på hospitalerne.

I alt 140 personer, svarende til 12 procent af de CC398-smittede, havde ikke kendt kontakt til dyr, hvilket er på samme niveau som i 2014, hvor det var 137 personer, svarende til 11 procent. Det kalder SSI for ’bemærkelsesværdigt og positivt’. Det kan tolkes som, at spredningen af MRSA CC398 i samfundet i al almindelighed ikke er stigende. Samtidig er antallet af infektioner fra CC398 faldet fra 240 i 2014 til 208 i 2015.

"Der må man sige, at det er glædeligt, at der er et knæk på kurven," siger Anders Rhod Larsen.

Da SSI kun registrerer den første gang, at personer bliver fundet positive med MRSA, kan en del af faldet dog også afspejle at mange er blevet registreret tidligere, siger han.

"Det, vi ser nu, er, at vi er ved at nå en mætning blandt landbrugspersonale, der bliver fundet positive for første gang," vurderer Anders Rhod Larsen.

"Man kan ikke sige, at der er færre smittede. I og med alle dem der arbejder inden for svineproduktionen ikke bliver behandlet, så vil det samlede antal smittede stige," siger fagchefen.

Han vil ikke kommentere på, om det faldende antal smittede med MRSA CC398 kan ses som et resultat af Landbrug & Fødevarers smittehandlingsplan, der går ud på at begrænse smitten ud af stalden.

Nedenstående kurve viser, at der er færre infektioner fra MRSA CC398. Fra 240 i 2014 til 208 i 2015.

Nedenstående kurve viser antallet af nyregistreringer med MRSA-smittede.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle