Nu ruller den store prrs-plan med tommelskruer på

Ugen På Spidsen: Besætninger med ukendt eller positiv antistofstatus skal reagere senest 1. juli. Det bliver spændende at følge, og jeg håber også, at erhvervet får politisk goodwill for planen, skriver ugens klummeskribent på Gris.

Den store prrs-reduktionsplan sætter tommelskruerne på overfor den halvdel af landets grisebesætninger, der har ukendt eller positiv prrs-status.

Her skal besætningsdyrlægen senest 1. juli udarbejde en erklæring, hvor det fremgår, at der ikke er kliniske tegn på forekomst af prrs.

Erklæringen skal fornyes hver måned, så det vil øge incitamentet hos alle, til at man får styr på sin prrs-status. 

Vil man i stedet for de månedlige erklæringer straks have styr på sin status, skal man tage 2 gange 40 blodprøver med en måneds mellemrum. Har man kun søer eller smågrise/slagtesvin slipper man med 2 gange 20 prøver. 

Før alle besætninger får styr på deres status, er det svært at sætte gang i lokale overvejelser omkring sanering.

Så selvom tidsfristen er kort, så er den korte tidsfrist nok nødvendig for at kickstarte indsatsen.

Det overordnede mål er, at andelen af negative sohold i 2025 er steget fra 58 til 85 procent. Hos slagtegrise er målet at komme op på 75 procent.

Jeg tror, det er realistiske mål. Måske kommer vi til at opleve en såkaldt ketchup-effekt, hvor vi virkelig ser et markant fald, når først der kommer skred i saneringerne. 

Det bliver spændende at følge. Jeg håber også, at erhvervet får politisk good will for planen. 

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle