Nyt dansk svineavlsselskab går i luften

37.000 renracede avlssøer er fundamentet for Danish Genetics, der netop er blevet stiftet. 25 partnere har en omsætning på mere end 1,5 mia. kroner.

Svineavlsselskabet DanBred bliver nu budt op til konkurrence af Danish Genetics, som så dagens lys i går ved en stiftende generalforsamling.

Det nye avlsselskab får tilslutning fra 25 svineavlere med disponering over 37.000 renracede avlssøer i ind- og udland. De 25.000 avlssøer befinder sig i Danmark.

Fra starten er ambitionerne store for Danish Genetics.

"Vores mission er at være ét af de førende og mest effektive avlsselskaber på det globale marked", lyder det fra Danish Genetics, der har Mads Kring, medejer af Avlscenter Rønshauge, som ny formand.

Danish Genetics’ avlsprogram vil blive udført i samarbejde med Roslin Technologies, University of Edinburgh, som betegnes som et af verdens førende inden for genetik, dyreavl og bioteknologi og bl.a. er kendt for at have skabt fåret Dolly.

"Vi har fremavlet nogle af verdens mest produktionsøkonomiske grise med høj produktionskapacitet, hvor søerne får et højt antal levendefødte grise, som præsterer høj tilvækst med et lavt foderforbrug og en god kødprocent. Alt sammen målrettet egenskaber, der giver et større økonomisk udbytte for svineproducenter verden over", siger Mads Kring og fortsætter:

"Med et kommercielt afsæt ønsker vi at fortsætte den udvikling og være kundernes foretrukne valg af genetisk samarbejdspartner. Det er en opgave, vi går ydmygt ind til, og derfor arbejder vi sammen med Roslin Technologies målrettet og systematisk med at udvikle morgendagens avlsdyr gennem ét af verdens mest effektive og innovative avlsprogrammer".

Stor aktør fra start

Danish Genetics er ved etableringen en stor aktør for svinegenetik. Selskabet oplyser, at det har eksporterfaring med salg af avlsdyr og genetik til flere end 40 lande og har en årlig omsætning på mere end 1,5 mia. kroner.

"Partnerne disponerer over 37.000 renracede avlssøer i ind- og udland, herunder en meget stor andel af de gamle DanAvlsøer. Med den genetiske population og med høj sundhedsstatus og avlsdyr i topklasse lægger Danish Genetics fra land med et avlsprogram i verdensklasse", oplyser Danish Genetics, der mener, at den nye konstellation kommer til at gavne de danske svineproducenter.

"Med Danish Genetics har vi skabt en skabt en ny konstellation med afsæt i markedets behov. Vi er ikke politisk styret, men tænker kommercielt, og vi sikrer den frie konkurrence, som vil være til gavn for de danske svineproducenter. Vores mission er at gøre svineavl til en bedre forretning for vores kunder over hele verden. Mulighederne ligger i generne, og i samarbejde med vores genetikere fra Roslin Technologies tager vi afsæt i vores store genetiske population og fører den ind i en ny tid", konstaterer Mads Kring.

Sikrer fri konkurrence

Spekulationerne om Danish Genetics har været mange og langstrakte, efter DanBred ændrede struktur. Den kunne en række svineavlere ikke tiltræde og en række svineavlsvirksomheder blev opsagt af Landbrug & Fødevarer.

I en udmeldingen sætter folkene bag Danish Genetics for første gang ord på stridspunkterne, der førte til opsplitningen i DanBred:

"Etableringen af Danish Genetics kommer som en naturlig konsekvens af Landbrug & Fødevarers ændring af DanAvl-systemet. De 25 virksomheder blev således opsagt af L&F, da de ikke kunne tiltræde det nye monopolistiske Danbred, hvor blandt andet avlerne og opformeringsbesætningerne skulle overgå til licensproduktion uden indflydelse på den kommercielle forretningsdel. Vi kunne ikke se os selv og vores virksomheder i den nye struktur og under de ensidige vilkår, som blev dikteret gennem DanAvls omdannelse til DanBred".

"Vi kunne ikke acceptere, at mange af vores væsentligste aktiver og forretningsaktiviteter skulle overtages af DanBred og efterlade vores mangeårige virksomheder som licensproducerende leverandører til DanBred uden indflydelse på de væsentlige kommercielle aktiviteter. Derfor har vi med etableringen af Danish Genetics valgt at sikre den frie konkurrence på udvikling og salg af dansk svinegenetik".

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle