Nyt fodringsprincip for søer skal hæve pattegriseoverlevelsen

Forbedret overlevelse for pattegrise er målsætningen i nyt forskningsprojekt på AU Foulum, der får godt syv mio. kr. i støtte.

En ny fodringsstrategi og nye foderprodukter er de værktøjer i et forskningsprojekt, som blandt andet forskere ved AU Foulum skal tage i brug for at øge overlevelsen af pattegrise.

Udgangspunktet er den fodringsstrategi, som seniorforsker Peter Kappel Theil fra Institut for Husdyrvidenskab ved AU Foulum fremlagde i 2017. Den viste, at fodring inden for de sidste tre timer før faring gav korte fødselsforløb under fire timer og færre dødfødte grise frem for længere faringer, som hang sammen med fodring længere tid fra faringstidspunktet.

Nu skal forskere ved instituttet omsætte viden til praksis og udbrede viden om denne fodringsstrategi og samtidig udvikle nye foderprodukter for at reducere den totale pattegriseødelighed frem til fravænning.

Miljø- og Fødevareministeriets Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram GUDP har bevilliget 7,1 mio. kr. til det fire-årige projekt Born2Live, som ledes af Peter Kappel Theil. Partnere i projektet er Seges Svineproduktion og Vestjyllands Andel.

»Hvis 80 procent af danske svineproducenter implementerer den nye viden, kan der opnås en potentiel merindtjening på landsplan på mindst 139 mio. kroner årligt«, siger Peter Kappel Theil.

I projektet skal soens blodsukker forbedres for at opnå hurtigere faringer.

»Andelen af dødfødte grise var blot 3,7 procent, når soen begyndte at fare tæt på sidste måltid, hvor landsgennemsnittet er 9,4 procent«, siger han.

De nye fordringsstrategier, som projektet vil udvikle, skal sikre hurtige faringer ved at give søerne flere måltider pr. dag, mere foder pr. måltid, mere energi fra fiber og mere letomsætteligt energi.

»For at pejle sig ind på den helt rigtige strategi vil projektet afprøve forskellige kombinationer og niveauer af måltidshyppighed, fodermængde pr. måltid og ny fodersammensætning. Derudover vil partnerne udvikle nye tilskudsfoderprodukter, herunder et tørfoderprodukt og et vådfoderprodukt, for at sikre soen et højt indhold af blodsukker under faring«, fremgår det af en pressemeddelelse på DCA’s hjemmeside.

»Vi forventer, at Born2Live kan reducere andelen af dødfødte grise med 1,5 procentpoint og øge overlevelsen blandt de levendefødte pattegrise med 0,5 procentpoint«, siger Peter K. Theil.

Projektet indledes i januar 2019 og afsluttes i december 2022.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle