Opgørelse klar: Så hårdt ramte ny prrs de berørte svinebesætninger

Ny prrs1-variant fra sidste sommer ramte besætningerne hårdt.

En total pattegrisedødelighed, der var tæt på at blive fordoblet og langt færre levendefødte grise pr. kuld.

Det er resultatet af en undersøgelse af produktiviteten hos 13 besætninger, der i sommeren 2019 blev ramt af en ny prrs1-variant efter en prrs-fri ornestation blev smittet med en ny prrs1-variant.

Seges undersøgte besætningernes tal i et periode fra syv måneder før smitten til fem måneder efter smitten.

"12 besætninger oplevede et fald i antallet af faringer pr. uge (0,1-10,8 procent færre faringer pr. uge), og alle besætninger oplevede færre levendefødte (0,8-4,8 færre levendefødte pr. kuld) og flere dødfødte (0,6-2,6 flere dødfødte pr. kuld). Den totale pattegrisedødelighed blev næsten fordoblet i over halvdelen af besætningerne", anføres det i rapporten om smitten. 

"De 13 besætninger manglede ved fravænning 2,4-6,5 grise/kuld efter smitte med den nye prrs1-variant", står der.

Inden smitte med den nye prrs1-variant lå besætningerne med en gennemsnitlig total pattegrisedødelighed på 23 procent med variation på 20 til 27 procent. Efter smitte med den nye prrs1-variant steg den totale pattegrisedødelighed til 40 procent i gennemsnit med en variation fra 21 til 46 procent.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle