Hel besætning skal slås ned: Ornestation ramt af PRRS-udbrud for første gang i 17 år

Hatting KS i Horsens blev for en uge siden ramt af PRRS. Hele besætningen skal slås ned.

Hattings ornestation, KS-afdelingen, i Horsens har fået konstateret smitte med PRRS i et staldafsnit med 25 duroc-produktionsorner.

Der er blevet solgt sæd fra ornerne, og dermed risikerer en række svineproducenter at få PRRS-EU ind i deres besætninger, fordi PRRS-smitten kan overføres via sæd.

PRRS er en smitsom virus-infektion og blev første gang påvist i Danmark i 1992.

Hattings direktør, Per Nyby Pedersen, ærgrer sig over situationen.

"Vi er ualmindeligt trætte af situationen. Det er første gang i 17 år, vi er blevet smittet med PRRS, siden vi blev ramt på Ministergården i Viborg", fortæller han til LandbrugsAvisen og understreger, at veterinære undersøgelser har vist, at smitten kan overføres med sæden kort efter, at ornen er smittet, men risikoen betragtes som værende relativ lav.

I øjeblikket overvejer han sammen med kollegaer, hvad næste skridt er for afdelingen.

"Vi er formentlig smittet via luften, så vi overvejer, om vi skal indsætte dyr igen i stalden. I første omgang slagter vi hele besætningen ud. Vi skal ikke i gang med en del-sanering", faststår Per Nyby Pedersen.

Smitte er en erhvervsrisiko

Det var en rutinemæssige prøve udtaget 22. juli, der gav udslag i en orne positiv for PRRS. Nye test et par dage senere gav udslag i, at 20 ud af 24 orner var smittet, hvorefter der blev indført salgsstop 26. juli kl. 15.

Per Nyby Pedersen oplyser, at der ikke er erstatninger på vej til de besætninger, der har modtaget sæd fra ornestationen og eventuelt efterfølgende kan påvise PRRS.

"Risikoen for at blive smittet med PRRS er en erhvervsrisiko eller følgevirkning, som det er umuligt at forsikre sig imod. Det svarer til, at du heller ikke kan søge erstatning, hvis dit elselskab ikke leverer el en dag", forklarer han.

Porcus-dyrlæge Kristian Viekilde har i et opslag på Facebook advaret mod PRRS-infektionen og opfordrer alle, der i ugerne 28, 29 og 30 har modtaget ornesæd fra Hatting KS i Horsens, at være særlig opmærksom på PRRS-symptomer og eventuelt at få foretage ekstra blodprøver.

"Da de test, der er foretaget, indtil nu er baseret på antistofpåvisning, er det muligt, at der er solgt sæd fra smittede orner i en periode før salgsstoppet", advarer Kristian Viekilde.

Ornerne på de PRRS frie stationer blodprøvetestes to gange for PRRS i isolationsstalden inden de indsættes på en KS station, og alle orner kommer fra PRRS negative avlsbesætninger.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle