Pas på med for gamle søer - hold kursen for udskiftning

Alle soholdere har en strategi for udskiftning i soholdet - eller har de?

Af Søren Sloth, svinerådgiver, LandboNord

Vi ser ofte, at udskiftningsstrategien i soholdet ikke er 100 procent fastlagt og beskrevet.

Det bevirker, at det bliver den enkelte medarbejders holdning, der er afgørende for, hvilke søer der skal have en chance mere, og hvilke søer, unge som gamle, der bliver slagtet.

Fordele ved ung sobesætning

Hvis der bliver taget uheldige beslutninger omkring udskiftning, samtidig med at sodødeligheden er høj, kan det bevirke, at besætningen langsomt bliver ældre.

Ældre søer, velfungerende søer er i sig selv ikke noget problem, hvis det er et bevidst valg, at de ikke er slagtet, men hvis de er løbet igen i mangel af bedre, vil besætningen langsomt få svært ved at yde på det niveau, som der ønskes.

Fordele ved at holde sobesætningen ”ung”:

  • Udfordringer med dødfødte oftest bliver mindre
  • Færre søer der falder igennem og producerer på for lavt niveau
  • Størrelsen på søerne bliver generelt mindre
  • Færre problemer med at reproduktion
  • Færre skuldersår og benproblemer.

Tag en snak om strategien

Det er derfor altid vigtigt, at der med jævne mellemrum tages en snak om udskiftningsstrategien:

  • Er der polte nok til rådighed i forhold til besætningsstørrelse?
  • Som udgangspunkt skal der arbejdes med at de polte der udskifter ældre søer, er sunde, velgående, har den rigtige størrelse, alder og spæktykkelse ved indgang i soholdet
  • Kontrollere hvor stor en andel unge søer der afgår. Hvis der afgår mere end 10 procent pr. læg inden løbning til 3. læg, bør årsagen afklares
  • Er der klare aftaler om adgangskoder på døde og slagtede søer? Bliver de oprettede koder brugt rigtigt?
  • Er der aftale om en exitstrategi ved en bestemt alder på søerne?

Vurdering af poltebehov

Det kunne være, at søer konsekvent slagtes efter 6. eller 7. læg, eller hvis de har præsteret dårligt eller er fysisk slidt.

Hvis skaden er sket og besætningen består at en større andel af søer ældre en 6 læg, er det nødvendigt at tage beslutninger om, hvordan besætningen aldersfordeling igen bliver optimal.

Den simple metode til at vurdere poltebehovet er ved at udskrive en besætningliste med aldersfordeling på lægnummer, og derefter tælle antallet af søer, der er ældre end 6 læg, og de søer der er 6 læg og yngre.

Ved at gange de ældre søer med 100 procent udskiftning og de yngre med mellem 10-15 procent udskiftning, får vi et tal på, hvor mange polte der skal bruges de kommende 21-22 uger.

Hvis der ikke er polte nok til rådighed i den kommende 21-22 ugers periode, vil besætningen vedblive med at være ældre end ønsket.

Lige nu er der en god mulighed for at købe ekstra polte til en yderst fornuftig pris på grund af den lave svinenotering, idet prisen på polte i et vist omfang følger notering på slagtegrise.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle