Rådgiver: Mange vil renovere stalden, men sørg også for konsolidering

Svinepriserne er på sit højeste i 18 år, men souschef i SvineXperten, Mogens Bækgaard, maner til besindighed. Tiden er inde til at konsolidere sig og få afdraget den dyre gæld, siger han.

I dag mandag den 21. oktober 2019 steg noteringen for slagtesvin til 12,80 kr. Det er den højeste pris siden 2001.

Men de lyse udsigter får ikke Mogens Bækgaard, souschef i SvineXperten, til at anbefale de store udskejelser, siger han i en pressemeddelelse fra SvineXperten. 

"Det handler om at få afviklet den dyre gæld, såsom bankgæld. Se af at få det ryddet af vejen og få opbygget noget robusthed til at modstå dårlige tider", siger rådgiveren, der arbejder meget med svineproducenternes produktionsøkonomi.

Prognoserne ser godt ud også for 2020, hvor gennemsnitsnoteringen er spået til 12,81 kr. i gennemsnit.

"Det ser ud til, at vi får en nettofortjeneste på både smågrise og slagtesvin på 150 kr. pr. gris", siger han.

Ud af bankens greb

Konsolidering er nøgleordet for svineproducenter lige nu, mener Mogens Bækgaard.

"Det handler om at frigøre sig fra bankens nåde og opbygge nogle reserver. Der er mange, der har lært på den hårde måde, hvordan det er at være i bankens vold, og det er nu, man skal gardere sig imod den situation", siger han.

Dårlige tider kommer igen

Rådgiveren, der har været med i branchen siden 80’erne ved af erfaring, at der kommer dårlige tider igen.

"Vi ved jo ikke, hvor længe de gode priser holder. Vi ved ikke, om der er to, tre eller fem år til, at priserne falder igen", siger han.

Kina kan for eksempel igen få styr på svinepest, og det vil helt sikkert få priserne til at falde igen, vurderer Mogens Bækgaard.

Stadig svært at låne penge

Han forventer at se en hel del renoveringer i de danske stalde. For situationen lige nu er den, at mange stalde er nedslidte på grund af de lange perioder med dårlige priser. Og renoveringer kan ofte betale sig.

Men mange nye stalde forventer han ikke at se, og han råder til, at man er forsigtig med de dyre investeringer.

Især fordi prisstigningen, efter hans vurdering, sagtens kan være et forbigående fænomen.

"Pengeinstitutterne kræver desuden en stor egenkapital i dag, hvis en svineproducent skal have lov at bygge ny stald, så det er svært at låne penge til sådanne projekter", siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle