Rådgiverens 3 staldtips til at undgå øresår hos smågrise

Der er gode erfaringer med at sætte fremløbstemperaturen på gulvvarmen op og sikre en god udtørring af gulvet, inden smågrisene sættes i stien.

Af Peter Jakobsen, fagchef foder, LandboNord GriseRådgivning

Øresår hos smågrise starter ofte allerede ved fravænning, hvor der i nogle tilfælde kan konstateres skorper i ørekanten. Skorper og rifter i ørene udvikler sig hurtigt til øresår, både i bunden og i spidserne af ørene.

Dårlig staldklima og fugtig hygiejne i stibunden får øresår til at gribe om sig.

1. Forberedelse og rettidig omhu minimerer øresår 

Der er gode erfaringer med at sætte fremløbstemperaturen på gulvvarmen op og sikre en god udtørring af gulvet, inden smågrisene sættes i stien. Temperaturen i hulen skal minimum være 32 grader ved indsættelse af smågrisene.

Ophæng lænker på skillerummet, det virker som god beskæftigelse af smågrisene, således de ikke slås.

Hvis der konstateres skorper på smågrisenes ører behandles stibunden med Stalosan en gang om dagen, og smågrisene sprayes på ørene med et jod-produkt (Kenostart SD), der blødgør og heler deres øresår.

2. Undgå mangel af foder og vand 

Opstår der mangelsituationer i smågrisestalden, vil det hurtig udvikle tendens til ørebid og udvikle øresår.

Undgå skåneblanding til smågrisene, da det kan give underforsyning af protein og aminosyre, og det tyder på at det kan give højere frekvens af øresår.

Ligeledes vil en underforsyning af vand eller dårlig vandkvalitet give større aggressivitet og stress hos grisene, der hurtigt kan udvikle sig til ørebid og øresår.

3. Øresår hos smågrise kræver handlingsplan

Der bør være en handlingsplan, der i punkter skitserer hvad der skal gøres i stalden og tjekkes ved smågrisene, lige fra indsættelse til afgang i slagtesvinestalden, for at undgå udbredelsen af øresår.  

Det er vigtigt, at staldpersonalet er klædt på til at reagere korrekt, så øresår helt undgås eller hurtigt bliver minimeret.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle