Sådan bliver du klar til kontrolkampagnen for halebid

Tjek staldene for blandt andet overbelægning og vær klar med den ønskede dokumentation.

Af Lars Winther, griserådgiver, LandboNord GriseRådgivning

Fødevarestyrelsen har varslet en kontrolkampagne for halebid og dokumentation heraf for at kunne bevise, at det stadigvæk er en nødvendighed at halekupere grise i besætningen.

Dette er en oplagt anledning til at gå ens stalde igennem, og se om man har gjort det, der er muligt, for at undgå halebid.

Tjek for overbelægning

Typisk er der flere forskellige stalde og dermed også forskellige stistørrelser.

Her er det vigtigt, at man har en oversigt over, hvor mange grise der må gå i den enkelte sti. Det er dels en stor hjælp til den nye medarbejder, men det er også relevant for den rutinerede medarbejder, der måske ikke modtager grisene hver gang.

Overbelægning er en af de store faktorer vedrørende halebids-problematikken.

Det kræver endnu flere pladser, hvis først halebids-problemet er startet. Man kan forsøge at bytte et par hold, for at se om man kan få ro på igen. Det er afgørende, at der omgående tages aktiv stilling og igangsættes nogle tiltag, hvis halebid opstår.

Man bør forholde sig til, om der ædepladser nok til det antal grise, som der er lovligt at have i stierne i forhold til arealet.

Herefter bør man forholde sig kritisk til, om ædepladserne kan være en så begrænsende faktor, at det kræver, at man skal have sat en ekstra automat ind, for at få stalden til at fungere optimalt.

Er det let for grisene at komme til vandet, eller kan de kun få det, når de skal op og have foder, så kan der med fordel sættes en ekstra vandventil op på skillevæggen modsat foderautomaten. Det vil i nogle besætninger give en bedre ro.

Den vigtigste parameter for at forebygge halebid er, at der altid er foder tilgængeligt. Hvis det er tørfoder, så er der en risiko for at køretiden er sat for lavt, så de sidste automater ikke bliver fyldt op. Man skal også være opmærksom på, om der skal sættes en ekstra fodring på, efterhånden som grisene vokser.

Alarm og temperatur

Slagtegrisene er ofte på mange satellitejendomme, som oftest kun besøges en gang dagligt.

Det er her centralt at have en ordentlig alarm på foderanlægget, så man hurtigt kan sætte ind ved udfald.

Kører man med den rigtige temperaturstrategi til den enkelte stald, eller er det den samme der bruges på de andre ejendomme? Det er ikke sikkert, at det, der fungerer godt på en ejendom, også fungerer optimalt på andre.

Der er krav om, at der skal være rode- og beskæftigelsesmateriale i stierne, men ikke alt virker. Her er det vigtigt at finde det, der fungerer i netop din stald. Halm er godt, men der skal bruges store mængder, hvis det er det eneste, man bruger.

Vær klar med dokumentation

For at få en god kontroloplevelse skal du have styr på din dokumentation:

  • Skriftlig dokumentation og registrering af halebid (gerne med billeder)
  • Årlig risikovurdering for halebid på små- og slagtegrise
  • Skriftlig handlingsplan i overensstemmelse med risikovurderingen
  • Er man sælger af smågrise, skal man have en skriftlig tilbagemelding fra aftager/omsætter, hvis man ønsker grisene halekuperet
  • Har man ingen problemer med halebid, skal man prøve at lave enkelte stier med hele haler for at få nogle erfaringer med det

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle