Se billederne: Stald til 26.000 slagtesvin årligt består af paneler

Johannes Kaasgaards stalde er kommet i fuld drift ved årsskiftet 2019/20.

Artiklen er første gang publiceret i fagmagasinet SVIN, oktober 2019.

Johannes Kaasgaard vil have en afskrivning på 15 år på sin nye slagtesvinestald, og derfor gik han efter at bygge billigt.

Valget faldt på en panelstald, som Skibbild Entreprise har stået bag.

Stiplads-prisen er trods billige panelelementer, der ifølge Johannes Kaasgaard koster en tredjedel af prisen på betonelementer, endt på knap 3.500 kr. og hænger bl.a. sammen med et nødvendigt valg af miljøteknologi i form af forsuringsanlæg og Smell Fighter fra JH Agro.

Dertil kommer vådfodring og en inventarløsning i den dyrere ende.

 

En gåtur på en kilometer vil det kræve at inspicere samtlige stier i staldkomplekset. For at mindske arbejdsforbruget til inspektion har Johannes Kaasgaard valgt at investere i en løsning med ædetidsstyring fra Skiold, som han har store forventninger til. Styringen fungerer ved at måle på den elektroniske forbindelse mellem de to metaller.

 


For at beskytte panelerne har Johannes Kaasgaard valgt en løsning, hvor der er sat genbrugsplast uden på panelerne. Han kunne godt ønske sig, at panelerne på forhånd var påmonteret denne beskyttelse.

 


Johannes Kaasgaard var ikke i tvivl, da han skulle vælge foderløsning. Han havde erfaringer med både tør- og vådfodring, og en sammenligning af de to foderprincipper faldt ud til fordel for vådfodring. Til det formål er der bl.a. indkøbt to vådfodertanke på 8.000 liter fra Skiold.

 


18 grise bliver der plads til i hver sti, der måler 6 gange 2,30 meter. Han og nogle medarbejdere har selv stået for at male epoxy på en del af spalterne. Jyden er valgt som leverandør af inventar. Ifølge Johannes Kaasgaard ikke den billigste, men den bedste og mest holdbare løsning.

 

 


Blot otte cm er bredden på de pirskum-paneler, som udgør staldvæggen. Isoleringsgraden er den samme som et 30 cm bredt betonelement.

 


Sådan ser de smalle staldbygninger ud. For at leve op til brandmyndighederne skal der være fem meter mellem hver bygning. I projektforløbet har Johannes Kaasgaard arbejdet sammen med Danish Farm Design om bredere stalde, men økonomisk kunne en smal version med mindre spær bedst betale sig.

 


Geniale, kalder Johannes Kaasgaard de vægventiler, han har fået indsat i panelelementerne. Foruden at give god og direkte ventilation i varme perioder er ventilerne gennemsigtige, hvorved der kommer en del lys ind i sektionerne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle