Stor bedrift ved Horsens vil være klimaneutral: Producerer mere for mindre

Hos Go-Gris IS ved Horsens arbejder man målrettet på at nedbringe sit klimaaftryk. Et nyt gylle-kølingsanlæg, LED-lys og biogas er blandt gårdens tiltag.

Klima er et ord, der ikke er til at komme udenom i disse dage. 

Torsdag i sidste uge udsendte Danish Crown et nyt stort klimaudspil. Målsætningen lyder, at andelshavere, landmænd og slagteri skal halvere udledningen af klimagasser før 2030. Det meddelte Jais Valeur, adm. Direktør i Danish Crown.

Søndag fulgte Arla trop: Al mælk skal være klimaneutral i 2050.

En målsætning man følger på Go-Gris I/S ved Horsens, der har 1000 søer i full line- produktion og tilhørende planteavl på 635 hektar.

”Vi har først og fremmest reduceret vores udledning ved at lave flere grise med færre ressourcer”, siger Jonas Würtz, der står for so-holdet hos Go-Gris I/S til landbrugsavisen.dk.

Bruger Færre Kilowatt

Siden Go-Gris I/S blev dannet i 2008, hvor tre unge landmænd gik sammen om svinehold og markproduktion på flere ejendomme, har der mere eller mindre bevidst været fokus på at reducere deres klimaaftryk.

En energi-måler monteret på so-stalden, hvor strøm er eneste energikilde, viser også allerede en reduktion i energiforbruget. Fra 2014 til 2018 er Go-Gris IS gået fra 18,2 til 11,2 kilowatt i gennemsnit pr. gris produceret.

”Det er jo sådan en historie, der bare skriger på at blive fortalt”, siger Jonas Würtz.

De lavthængende frugter 

Ud over effektiviseringen har gården også lavet nogle teknisk forbedringer, da man udbyggede so-stalden. Her etablerede de et gylle-kølingsanlæg, der bruges som varmeanlæg nu. Før brugte gården almindelig fyringsolie.

Ud over det nye varmeanlæg har gården også skiftet al belysning ud til LED, og sidenhen er de også blevet en del af Horsens Bioenergi, så al gylle genanvendes og sendes ud gennem naturgasnettet.

”Vi har taget de lavthængende frugter, men sådan som udviklingen rykker sig, kommer der meget mere, vi kan gøre. Vi kan skifte motorerne i ventilationen, og vi kan forædle vores planteproduktion, så foderudnyttelsen bliver endnu bedre”, siger Jonas Würtz.

Certifikat på bæredygtighed

Det er også først og fremmest på gårdene, der skal leveres reduktioner i udledningen de kommende år, lød det fra Danish Crowns adm. Direktør, Jais Valeur. Derfor har man siden efteråret certificeret repræsentantskabet på knap 100 svineproducenter efter niveau af bæredygtighed. 

Sådan et certifikat har Go-Gris I/S fået.

”Vi har flyttet os allerede, men med certifikatet kan vi vise, at vi fortsat rykker os, når vi nu kan sige, hvor stor en emission vi havde tidligere”, siger Jonas Würtz.

”Vi er i forbindelse med certifikatet kommet med vores egne bud på, hvad vi mere kan gøre. Det falder os ret naturligt, for vi lever i, med og af naturen, så klimadebatten er noget, vi skal tage seriøst”, siger landmanden.

Inden året er gået, skal 90 procent af svineproduktionen have gennemgået skemaerne omkring bæredygtighed.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle