Svensk kartoffelavler bygger sostald: Min bedrift skal stå på flere ben

Mikael Ingemarsson er både kartoffelavler, sukkerroedyrker og holder kødkvæg. Ud over det har han netop bygget ny grisestald på 2.000 kvadratmeter med plads til 100 søer og slagtegrise.

På Lilla Tjärby Gård i det sydlige Halland i Sverige har landmand Mikael Ingemarssons i år udvidet sit landbrug med en griseproduktion.

Her i april stod et nyt staldanlæg på 2.000 kvadratmeter så godt som klart med plads til 100 søer og integreret produktion. 

Det er sket på trods af kraftigt øgede priser på byggematerialer, som blandt andet er en følge af krigen mellem Rusland og Ukraine, og grisepriserne lader pt. også noget tilbage at ønske.

Målet med griseproduktionen er at undgå at lægge alle æg i samme kurv, og især at have en indtægskilde, der kan afbøde eventuelkt dårlige sæsoner for hans kartoffelavl.

Den svenske landmand forventer således, at grisene kommer til at bære 30-40 procent af gårdens omsætning.

Resten vil udgøres af de andre ben på bedriften, som er et markbrug med kartofler, sukkerroer og korn, og derudover 80-90 stykker kødkvæg. Desuden har han maskinparken i fællesskab med en bror, som har en bedrift få kilometer væk.

HAR TÆNKT PÅ GRISE I TI ÅR

Mikael Ingemarsson overtog Lilla Tjärby Gård fra sine forældre for ti år siden.

Hans forældre havde grise, men staldene skulle renoveres og derfor stoppede de med produktion af grise.

Mikael Ingemarsson har siden hen tænkt på at starte op med grisene igen, hvilket altså nu er lykkes ham.

Kontrakten på byggeprojektet blev lavet inden priserne på byggematerialer steg, og derfor nåde Mikael Ingemarsson at låse prisen på store dele af byggeriet.

Han fortæller til det svenske netmedie ALT, at hvis han havde ventet et par måneder mere med at beslutte sig, så havde projektet formentlig været 30 procent dyrere. 

Mikael Ingemarssons har lagt vægt på at indrette den nystartede griseproduktion, så arbejdet kan ske effektivt og rationelt.   Arbejdet i stalden skal blandt andet forestås af bedriftens faste deltidsmedhjælp.som fremover kommer til at gå op i tid.

Han forventer, at være 100 procent selvforsynende med foderkorn til grisene.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle