Tænk kreativt for sygestier til grise - multistier giver fleksibilitet

Ved etablering af større sygestier kan lidt kreativitet være med til at give nogle flere muligheder i den daglige drift. 

Af Preben Høy, svinerådgiver, LandboNord

Når man planlægger et nyt staldanlæg eller renoverer et eksisterende anlæg, er udformning af sygestier og valg af antal pladser ofte en øvelse i at lave afsnittet i begrænset størrelse af hensyn til investeringsøkonomi og mest mulig plads til de øvrige drægtige søer. 

Ved sygestier til tre søer skal der være 8,4 kvm. stiareal netto, fx 2,9 x 2,9 meter.

Ved at ofre en lille smule ekstra areal under etableringen, kan stien blive lovlig til brug for almindelige drægtige søer eller gylte. Her skal smalleste sted i stien være minimum 3 meter. Så hvis man laver en sti med mål på 3 x 3 meter bliver stiens areal ca. 9 kvm. 

Det betyder, at i perioder, hvor der ikke er så mange dyr, som behøver særskilt opstaldning, har man pludselig nogle stier som kan anvendes til en mindre gruppe søer eller gylte i stedet for at skulle sammenblande dem i en større sti.

Stierne kan ligeledes bruges som returstier, det vil sige opsamling af søer, som ikke længere behøver særskilt opstaldning.

 

Eksempel på sti som kan bruges både som sygesti og som opstaldning af drægtige søer, gylte og polte.

Mindre sygestier stadig nødvendige

Hvis man vælger denne udformning, kan man vælge at bruge ekstra af disse stier som en del af pladsdimensioneringen i soholdet, så der bliver rigeligt med stier, der kan anvendes til flere formål.

Det er stadig nødvendigt at supplere de større sygestier med mindre sygestier til én eller 2 søer, men disse kan kun anvendes til dette formål, da smalleste sted i stien vil være mindre end 3 meter.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle