Tidligere smågriseproducent: Vejning er afgørende for at løfte produktivitet

En gennemløbsvægt og rådgivning er Bjarne Brixens værktøjer i sit nye virke som selvstændig. Han mener, vægten er afgørende for at løfte produktiviteten i landets klimastalde.

Produktiviteten i alt for mange klimastalde står stille. Men der er et brugbart værktøj til at løfte den daglige tilvækst.

Det mener Bjarne Brixen, der siden marts har været selvstændig med firmaet Easy Gain.

Firmanavnet er en slet skjult henvisning til hans ambition om at få flyttet smågrisetilvæksten ved hjælp af en gennemløbsvægt, der er helt central for hans nystartede virksomhed.

Bjarne Brixen har en lang karriere i landbruget som selvstændig smågriseproducent i ti år og efterfølgende jobs som produktkonsulent.

Han har mange steder observeret, at griseproducenter mangler et bedre indblik i, hvordan grisene reagerer på det foder, de får.

- E-kontrollen har været der i 30 år. Den giver ikke et indblik i, hvordan det går lige nu og her. Samtidig har vi set, at produktiviteten har været den samme i klimastaldene i mange, mange år, og det er, fordi der mangler et styringsværktøj, siger han og henviser til den gennemløbsvægt fra Agrisys, som han nu forhandler.

- Jeg har eneforhandling af gennemløbsvægten fra Agrisys, som er et utrolig simpelt og brugbart værktøj for landmanden og hans medarbejdere. Jeg har samtidig givet input til den medfølgende app, som giver et hurtigt og nemt overblik over, hvordan tilvæksten udvikler sig i stien fra dag til dag, forklarer Bjarne Brixen.

Hans forretningskoncept går ud på at sælge eller udleje vægten sammen med rådgivning, som han tilbyder på abonnement på månedsbasis.

- Jeg går ind og hjælper med at analysere på de data, vi får fra vægten. Producenterne kan dermed følge grisenes daglige tilvækst og se konsekvenserne af alle tiltag, der gøres. Det, der testes, kan være alt lige fra hvordan vi udfaser medicinsk zink bedst, om der der skal sættes en ekstra foderautomat ind, til at lære hvornår det optimale tidspunkt er for foderskifte eller om et tilsætningsstof har den ønskede effekt.

Jeg vil basere pasning og optimering af grise på fakta frem for på følelser og historiske data fra en E-kontrol, siger Bjarne Brixen.

Han har på blot en måned solgt flere end 20 vægte og som sit næste skridt forventer at oprette erfa-grupper, hvor erfaringen med gennemløbsvægten er omdrejningspunktet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle