Udvalgt til weekend: Landets største slagtesvinestald står klar til februar

Gråkjær er totalentreprenør for landets største slagtesvineprojekt, der får plads til 42.000 slagtesvin årligt.

Gråkjær er på vej med det, de betegner som Danmarks største slagtesvinestald.

Det er selskabet Langerod ApS, der har bestilt stalden, som bliver 156 meter lang og fylder cirka 9.500 kvadratmeter.

Dermed er det den hidtil største svinestald, som Gråkjær, der har opført flere end 3.000 staldbyggerier, har bygget gennem årene.

"Stalden på Fyn er den klart største, vi har bygget. Den får cirka 10.500 stipladser og er dermed noget større end de fire stalde, vi tidligere har opført for Bregentved, hvor kapaciteten er cirka 7.800 stipladser pr. stald", forklarer Nikolaj Langelund Roushmann, markedschef i Gråkjær.

Klar i uge ni

Siden maj måned har der været heftig byggeaktivitet på byggepladsen vest for Ringe på Midtfyn, og efter planen er byggeriet af tvillingestalden færdigt i uge ni næste år.

"Lige nu er der kommet tag på begge bygninger, og så arbejder vi ellers på alle fronter med at installere ventilation, foderrør, inventar og tag. Når man bygger så stort, er der mulighed for at opnå en ekstremt god effektivitet, og prisen pr. kvadratmeter er væsentligt lavere end ved mindre byggerier", påpeger han.

Trods lavere priser pr. kvadratmeter på store byggerier har Nikolaj Langelund Roushmann og Gråkjær ikke andre svinestaldsbyggerier i den størrelsesorden i ordrebeholdningen for tiden.

"Langerods byggeri har en god placering, men har alligevel krævet, at der bliver investeret i to luftrensere. Så nej, det er ikke de store byggerier, vi har mange af, fordi det er svært at finde en egnet placering", siger han.

Har tidligere bygget sammen

Hos Gråkjær er der naturligvis glæde over, at folkene bag storstalden har valgt Gråkjær som totalentreprenør på projektet.

"Vi har tidligere bygget et soanlæg med plads til 1.350 søer og tilhørende klimastalde for et par år siden. Og nu bygger vi så til slagtesvinene. Det er altså rart som entreprenør at blive kontaktet af tidligere kunder, der igen vil bygge med os", siger en tilfreds Nikolaj Langelund Roushmann.

Faktaboks

Byggeriet ved Ringe:

  • Tvillingestalden på Fyn byder blandt andet på betonelementer, gitterspær, 2,9 meter loftshøjde, 12 sektioner, glasfiberinventar, restløs fodring med ædetidsstyring, vådfodring, et særskilt rum til døde grise, en tre meter midtergang, combidiffus-ventilation, luftrenser, gyllekøling og gulvudsugning.
  • Stalden har også udleveringsrum og indleveringsgang - begge med overdækket rampe. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle