Undersøgelse overrasker: Ved du om dine pattegrise mangler jern?

Overraskende mange pattegrise mangler jern, hvis man sætter hæmoglobingrænsen til 110 gram pr. liter blod. Det viser en undersøgelse af en række besætninger.

Dyrlæge Sanne Leth, Porcus, gik ud fra, at injektion med 200 mg jernpræparat var tilstrækkeligt til at sikre pattegrise mod lavt hæmoglobinniveau og dermed risiko for at udvikle anæmi (blodmangel).

Efter at have haft det lille apparat Hemocue, der måler blodets hæmoglobinindhold, med ud i en række besætninger ser hun anderledes på det.

»Jeg har undersøgt en række besætninger, men i tre fandt jeg resultater, der overraskede mig«, siger hun.

I hver besætning måler hun oftest hæmoglobinindholdet hos 30 pattegrise. En værdi under 90 g/l beteges som anæmi. En værdi mellem 90 og 110 som subklinisk anæmi og over 110 som i orden.

»I den første besætning havde halvdelen af grisene en værdi under 90 g/l, altså anæmi«, fortæller hun.

I de to andre besætninger havde henholdsvis en og fire grise anæmi. Samlet var det kun 16 ud af 90 grise, der havde en hæmaglobinværdi over 110, som er det niveau, man mener, at man skal op på, før tilvækst og sundhed ikke er påvirket.

Læs mere om emnet i det nye nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommer tirsdag 16. juli.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle