Undersøger tangs betydning for sundhed

EU har givet ni millioner euro til at blive klogere på mælkesyrefermenteret raps og tangs betydning for sundheden hos grise.

Et nyt dansk EU-finansieret soforsøg skal fastlægge, hvorfor søer bliver mere produktive, når sofoderet tilsættes mælkesyrefermenteret tang. Den nye viden skal hjælpe griseproducenter med at få mere værdi ud af sofoderet.

- Vi ved, at soen producerer mere mælk på en lavere tildeling af protein, når den får mælkesyrefermenteret raps og tang. Nu skal vi sammen med universiteterne i København, Aarhus og Aalborg finde ud af hvorfor, siger direktør Jens Legarth, European Protein.

Det skal ske ved at undersøge, hvordan en række markører ændrer sig, når soen får mælkesyrefermenteret protein.

Erfaringen fra praksis er, at man både kan reducere mængden af protein og mængden af foder til søer og smågrise, når foderet indeholder fermenteret planteprotein.

Parterne håber at blive klogere på, hvordan denne mekanisme virker.

- Det er nemlig her, griseproducenterne kan spare penge, siger Jens Legarth.

Men fra Aarhus Universitet forventer post doc dyrlæge Marianne Kaiser også, at forsøget bidrager til en lavere pattegrisedødelighed.

- Vi får chance for at undersøge effekten på søers mælkeydelse og sundhed og koble det til pattegrisedødeligheden, siger Marianne Kaiser.

Første trin bliver at finde en egnet forsøgsbesætning, så forsøget kan starte i januar.

Faktaboks

Forsøg

Undersøge, hvilke markører der ændrer sig, når søer får fermenteret raps eller tang.Støttet af EU og udføres i samarbejde med tre danske universiteter. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle