Vi bytter rundt på spædgrisene mod diarré - og det virker

Blog fra svinebedriften: Flemming Damgaard har oplevet stigende antal tilfælde af colidiarré hos gyltene, og har forsøgt sig med forskellige tiltag de seneste måneder - med vekslende held.

Af Flemming Damgaard - fortalt til Stig Bundgaard

De seneste omkring fire måneder har jeg i farestalden oplevet, at der hos gyltene optræder et stærkt stigende antal tilfælde af colidiarré hos de nyfødte pattegrise.

Det kan gå rigtig galt, hvis vi ikke får det under kontrol. Når pattegrisene får diarré i deres første levedøgn, risikerer de at skide sig ihjel, og vi kan miste måske halvdelen af et kuld.

Vi er ved at køre produktionen lidt op igen efter forskellige problemer i efteråret, og derfor har vi for tiden ekstra mange gylte, 12-15 stykker om ugen, der farer - og så virker problemet jo også større, end det ellers ville være.

Immunisering og antibiotika

Dyrlægen har foreslået dels at strø med et desinfektionsmiddel for at udtørre smågrisehjørnerne, dels at lave en tilbage-immunisering af gyltene ved at fodre dem to-tre gange med pattegrisenes diarréafføring fire-fem uger før faring. Ingen af delene har dog haft en efekt.    

Jeg har også forsøgte at behandle diarréen med forskellige antiobiotika-præparater som Apralan, Gentocin, Allamycin og Norodine. Det har haft en lille effekt, men ikke god nok.

Bytter om på kuld     

Den seneste måned har vi så - samtidig med at vi behandler med et af de nævnte præparater- forsøgt os med at flytte pattegrisene.

Det vil sige, at vi på førstedagen for faringen flytter hele gyltens nyfødte kuld pattegrise til en so, der har faret for 4-5 dage siden - og gylten modtager så til gengæld soens kuld af lidt ældre pattegrise.

Hensigten er, at gyltens nyfødte pattegrise modtager nye og bedre antistoffer fra den nye "ammeso".  For at soen skal tage godt mod det nye hold pattegrise sprøjter vi med et præparat, orange nulbid, der har en kras ornelugt, så soens lugtesans bliver lidt forstyrret - og det hjælper altså.

Håber på bedre løsning

Flytningen af pattegrise har haft en positiv effekt på colidiarréen.

Det er en hulens masse arbejde, som vi vel bruger to timer ekstra på om ugen. Men det virker altså på diarreen hos gylte-holdene, så indtil videre fortsætter vi - selv om jeg gerne ville slippe for det.

Vi kommer nok aldrig til at slippe helt af med pattegrise-diarréen. Men jeg håber der en bedre løsning end at flytte pattegrisene.

Faktaboks

Flemming Damgaard

  • Svineproducent, Lunderskov. Blogger til Svin Plus.
  • 1.250 søer, årlig produktion af ca. 40.000 stk. 30 kgs grise
  • Hjemmeblander, 100 procent tørfoder, intern KS, hjemmeavler
  • Staldanlæg fra hhv. 2005 og 2015
  • Markbrug: 300 hektar med vinterbyg, vårbyg, vinterhvede og havre. Alt korn til eget brug og dækker ca. halvdelen af forbruget. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle