Griseproducent: "Bytteforholdet er helt skævt, og grisene får jeg ingen penge for"

Jens Gudike Fly Christensen er en af de mange griseproducenter, der mærker konsekvenserne af dårlige grisenoteringer i kombination med høje foderpriser.

"Fortsætter priserne på grise og foder, som de er nu, får det da en ende med at være griseproducent".

Jens Gudike Fly Christensen er på 13. år selvstændig griseproducent ved Oddense, vest for Skive, og han betegner den nuværende situation som "træls".

Hvert år æder hans knap 22.000 slagtegrise sig gennem store mængder foder, inden de sendes på lastbilen til slagteriet, men for tiden kan han ikke være tilfreds med noteringen på 7,90 kr., og de høje foderpriser gør kun hans regnestykke med at producere grise værre.

"Jeg kan leve med en lav notering, hvis det ellers var, at foderet var billigt, men det er det ikke", siger han og uddyber:

"Noteringen har taget en tur ned på 50 øre på to uger. Det havde jeg ikke forventet, men det er værre med foderpriserne, for jeg går over på en ny foderkontrakt 1. februar, som betyder, at 100 kg foder stiger fra cirka 180 kr. til cirka 250 kr. Det betyder i runde tal, at fodringen af et slagtesvin kommer til at koste mig 150 kr. ekstra pr. gris i foder. Med den ekstra foderomkostning skal jeg helst have to kr. ekstra i noteringen, for ellers går mit dækningsbidrag i et stort nul før bl.a. løn til ansatte, og der skal også gerne være lidt til mig".

Han ærgrer sig over, at han på foderfronten ikke fik handlet anderledes i løbet af 2021.

"Den nye foderkontrakt løber kun i tre måneder. Jeg håber på, at foderet igen falder i pris, for det er forbandet træls, at jeg ikke fik dækket mit foder bedre af. Sidste år sagde alle, at foderet ville falde igen til november, men det skete bare ikke", fortæller Jens Gudike Fly Christensen.

Artiklen fortsætter efter grafikken.


Siden sommeren 2021 er noteringen på slagtegrise langsomt, men sikkert faldet hos Danish Crown. Siden uge 25 sidste år er værdien af hvert kilo slagtegris faldet med 4 kroner.

Helt skævt

De nuværende økonomiske forhold har han ikke været med til før i sin karriere som griseproducent.

"Bytteforholdet er helt skævt. Foderpriserne er langt over 200 kr., og grisene får jeg ingen penge for", siger han og fastholder samtidig en optimisme:

"Jeg tror på, at vi snart ser en vending i markedet. Januar plejer altid at være lidt svær bl.a. på grund af det kinesiske nytår og nu senest afrikansk svinepest i Italien. I Tyskland forsvinder masser af søer, og det giver i første omgang noget ekstra kød, men markedet i Europa bliver tomt på et tidspunkt".

"Samtidig meldes der om meget høje grisepriser i USA, der gør det nemmere at få eksporteret europæisk grisekød. I et land som Thailand har man set eksplosive prisstigninger på grisekød, og jeg har for nylig hørt om et bryllup, hvor en gæst i stedet for guld kom med to grisehoveder, fordi grisekød er blevet så værdifuldt. Det må også komme os til gavn", siger Jens Gudike Fly Christensen.

Faktaboks

Dyrere foder

  • For Jens Gudike Fly Christensen, der på flere ejendomme ved Skive-egnen indkøber smågrise og sender 22.000 slagtegrise til slagteriet, er det særligt stigende foderpriser, der gør ondt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle