Høns hos midtsjællandsk ægproducent ramt af fugleinfluenza

En gård ved Søtofte på Midtsjælland med 800 høns er ramt af fugleinfluenza. Hønsene er allerede aflivet og blev fredag fjernet af Fødevarestyrelsen.

Prøver fra Statens Serum Institut viste torsdag nat, at en besætning ved Søtofte på Midtsjælland med omkring 800 høns var ramt af fugleinfluenza.

Dyrene er nu aflivet, og Fødevarestyrelsen har fredag fjernet hønsene og sendt dem til destruktion.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Siden 1. november 2021 har der været konstateret ni udbrud af fugleinfluenza. Seneste udbrud var 17. januar i et lille hold hobbyhøns ved Sorø.

"Vi har nu haft fem udbrud med fugleinfluenza alene i år, og mere end 200.000 fjerkræ er blevet aflivet", siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen Mette Kirkeskov Sie i meddelelsen.

"Derfor vil jeg gerne opfordre til, at alle, hvad enten de er hobbyavlere eller professionelle, tager fugleinfluenzatruslen meget alvorligt. Det handler dels om ikke at få smittet sine egne dyr, dels om at holde smittetrykket nede, så vi får begrænset risikoen for smittespredning", siger hun.

Så længe der er fugleinfluenza i landet rammer det også eksporten og dermed både fjerkræslagterierne og -avlernes indtjening.

Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde fjerkræ inde eller overdækket for at hindre smitte fra vilde fugle. Mindre hønsegårde og fuglehold er undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre.

Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken foder eller drikkevand.

For det er de vilde fugle, der bringer smitten med sig, når de trækker fra det nordlige Rusland og ned mod det sydlige Spanien, hvor de overvintre - og når de flyver tilbage igen mod ynglepladserne.

Det fortalte Lars Erik Larsen, Professor i veterinær virologi på KU, der også mener, at sæsonerne med fugleinfluenza ser ud til at blive længere.

Faktaboks

Restriktionszoner ved Søtofte

  • Som følge af smitteudbruddet i besætningen har Fødevarestyrelsen fredag oprettet en 3- kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning ved Søtofte.
  • I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyr​elsen.
  • I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Se om du bor i en zone her.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle