Halmfirma køber op i Sønderjylland og går nu efter det tyske marked

Halmvirksomheden Easy Agricare på Mors har opkøbt Sønderjysk Tørreindustri i Løgumkloster. Planen er at udvide mod syd.

Easy AgriCare A/S på Mors, der sælger halm- og strøelsesprodukter til landbruget, har et mål om at rykke mod syd og vinde flere kunder og opgaver i det Syd- og Sønderjyske samt på det store tyske marked.

Som en del af den plan, har Easy AgriCare i marts overtaget den sønderjyske halmvirksomhed Sønderjysk Tørreindustri, der ligger i Løgumkloster.  

Det fortæller direktør hos Easy AgriCare og nu også i Sønderjysk Tørreindustri, Lars Sørensen. Begge virksomheder laver varmebehandlet strøelse, men med opkøbet følger også større geografiske bredde.

"Vi vil fremadrettet se mere sydpå - altså ned i Tyskland. Til dags dato har Sønderjysk Tørreindustri kun arbejdet med salg i Sønderjylland, men det ligger kun 25 kilometer fra grænsen, hvor der er et relativt stort marked for strøelse til især de mange mælkeproducenter i Slesvig-Holsten, så det ligger geografisk godt for os", siger direktøren, der ikke frygter, at det nye firmas indtog syd for grænsen vil påvirke kerneforretningens salg.

"Det salg vi har i dag i Tyskland er primært i små sække, man køber hos en grossist. Det vi vil kigge på nu er bulk-leverancer direkte til landmændene". 

Totalt producerer virksomhederne på Mors og i Sønderjylland omkring 26-27.000 ton strøelsesprodukter om året.

Også fodertilsætningsstoffer

Ud over halm- og strøelse til blandt andet kvæg-, hønse- og svinestalde, laver og forhandler Easy Agricare også fodertilsætningsstoffer baseret på halm. Også rideskoler og stutterier, der går mere og mere over til halm som strøelse, er et voksende marked for virksomheden.

Størstedelen af salget sker herhjemme, mens næsten 40 procent af omsætningen hentes på de nære eksportmarkeder med Sverige og Tyskland som de vigtigste. Sidstnævnte er især spændende efter det nye opkøb.

Satser på biogas

Lars Sørensen, der har været direktør i Easy AgriCare i snart seks år, er da heller ikke afvisende over for flere udvidelser. 

"Vi kigger da løbende på vores muligheder. Kommer der noget interessant, er vi åbne for at se på yderligere ekspansion, men der er ikke noget konkret i pipelinen", siger direktøren, hvis selskab også selv tidligere på året blev opkøbt af den ene medejer, der har haft omkring en tredjedel af firmaet i flere år.

Det går da også godt for viksomheden, der er vokset til nu omkring 20 medarbejdere. Derfor har viksomheden også kig på at det fremadstormende marked for biogas.

"Vi arbejder målrettet på at få den cirkulære tankegang mere udbredt. Biogasproduktionen bliver væsentligt udbygget både i Danmark og andre steder, og der ser vi bestemt et potentiale. Det var også en af årsagerne til, at vi har kigget på Sønderjysk Tørreindustri", siger Lars Sørensen.

Ikke direkte levering

Direktøren forklarer, at virksomhederne ikke vil levere halm direkte til biogasanlæggene, men lave aftale med både landmænd og anlæg, der kommer alle til gode.

"Man kan lave forskellige koncepter, men vi har blandt andet lavet en aftale med Blåbjerg Biogasanlæg om, at de giver tilskud til indkøb af strøelse til de landmænd, der leverer til dem, hvis landmændene køber varmebehandlet strøelse, som er bedre for anlægget. Det er win-win, for landmændene får et godt størelsesprodukt, biogasanlægget får et optimalt produkt at fylde i anlægget, og vi sælger noget danskproduceret halm  stedet for at hente træpiller eller tørv fra tredjelande".  

Sønderjysk Tørreindustri A/S fortsætter som et selvstændigt datterselskab med den nuværende medarbejderstab. Selskabet skifter dog navn til Sønderjysk Halmindustri.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle