Hestemangel: Avl kan blive en god forretning

Antallet registrerede føl er faldende, samtidig med at nye hestenationer som Kina, Rusland og Brasilien efterspørger de velrenommerede danske dressurheste i stigende grad. Derfor bliver der mangel på dressurheste og danske hesteavlere går potentielt glip af millioner af kroner. Det vurderer avlsforbund.

Mens antallet af bedækninger, og dermed også antallet af registrerede føl, er mere end halveret siden 2008, har efterspørgslen, specielt fra udlandet, på gode dressurheste de senere år været stigende.

Det er lande som Rusland, Kina og Brasilien, der er såkaldte nye hestenationer, der for alvor har fået øjnene op for hestesport, specielt dressur, og samtidig er meget pengestærke kunder.

Det betyder, at der kommer til at være mangel på gode dressurheste i fremtiden, lyder det fra pressechef i Dansk Varmblod, Thomas Bach Jensen. Dansk Varmblod, der er det førende avlsforbund inden for sportshesteavl i Danmark og også er helt i top internationalt.

”Allerede nu forlyder det, at det kan være svært at møde efterspørgslen på de absolutte topheste. Altså heste af den bedste kvalitet, der uddannet til Grand Prix, som er dressurens højest niveau,” siger han.

Det tager mellem 8-12 år fra føllet er født til hesten er uddannet til Grand Prix. På dette tidspunkt vil tophestene kunne typisk indbringe to-cifrede millionbeløb i den bedste ende af skalaen.

Antallet af føl halveret

”Faldet i antal bedækninger siden 2008 skyldes ikke kun finanskrisen, men også den nye Lov om Hold af Heste, der trådte i kraft i 2007 og købeloven. Lov om Hold af Heste, stiller meget skarpe krav til staldindretning, boksstørrelse, lysindfald, motion med mere hestelov. Mange staldanlæg levede ikke op til de nye krav og derfor valgte mange avlere at dreje nøglen om i stedet for at investere i nye stalde. På det tidspunkt var der en overflod af heste og en tendens til at avle på ’revl og krat’. Købeloven er sådan indrettet, at avleren kan komme til at hæfte for helbredsmæssige "skjulte fejl og mangler", der ikke er blevet opdaget, selv om hesten er solgt videre flere gange. Så alle disse forhold har ikke gjort det attraktivt at avle heste, siger Thomas Bach Jensen.

Men ifølge ham er der en ændring i gang. Fra 2014 til 2015 var der for første gang siden 2008 en lille stigning i antallet af bedækninger, men allerede fra 2015 til 2016 faldt tallet igen med 246 bedækninger fra 2785 til 2539.

”Et markant fald,” siger Thomas Bach Jensen Derfor konkluderer Dansk Varmblod, at de danske hesteavlere kan gå glip af millioner af kroner når de ikke kan honorere den stigende efterspørgsel fra udlandet.

”Vi kommer til at mangle heste i mange år frem. Derfor kan det betale sig at investere i gode dressurheste og som avler vil man have bedre odds for at få en rigtig god pris for sine heste end tidligere,” siger Thomas Bach Jensen.

”Vi anbefaler stadig at, man kun avler på de allerbedste hopper. Hesteavl er altid forbundet med stor risiko på grund af den lange vej fra fødsel til færdiguddannet hest, men de heste, der klarer sig og kommer på markedet vil kunne hente bedre priser end tidligere,” siger han.

De mangler alt

Og når for eksempel kinesiske kunder køber heste i Danmark er det ofte ikke kun hestehandleren eller avleren, der tjener på det. Det kan være positivt for flere følgeerhverv.

”Lande som Kina har jo slet ingen ridesportstraditioner og derfor vil de ofte kunne finde på at købe hele pakken med træning, ridebaner og staldanlæg,” siger Thomas Bach Jensen.

Også positivt for sporten

Når store lande som Kina, Brasilien og Rusland får øget interesse for ridesporten kan det også været gavnligt for ridesportens fortsatte status som olympisk disciplin.

"Om en sportsgren er med ved OL bestemmes udelukkende af efterspørgslen på broadcasting rettigheder. Og i øjeblikket er ridesporten truet på sin OL-status. Det vil sige, at hvis de store nationers brede befolkning får øjenen op for disciplinerne vil vi have bedre chance for at blive på det olympiske program. Og det er i sidste ende ret afgørende for efterspørgslen på de uddannede topheste og for avlernes priser,"siger Thomas Bach Jensen

Faktaboks

  • Hestesektoren skaber en omsætning for 24,8 mia. kr. på årsbasis og skaber 21.000 fuldtidsstillinger.
  • Af de 21.000 stillinger skabes 51% af avl, opdræt og landbrug, altså hovedsageligt den grundlæggende produktion af hestene. Ridesport skaber 22% af beskæftigelsen.
  • Det anslås på baggrund af viden om registrerede heste, import, eksport, afgang og tilgang til hestebestanden, at vi har ca. 200.000 heste i Danmark.
  • Til produktionen af 200.000 heste lægges beslag på ca. 100.000 hektar landbrugsjord.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle