Idérig landmand: Olie og hamp giver smør på brødet

Sagen, jeg husker: Søren Jensen har udvalgt sine afsætningskanaler og gør det benarbejde, der skal til. Det imponerede journalist Frederik Thalbitzer.

Det virker måske en lille smule arrogant at kalde en planteavlsbedrift på 115 hektar for en mindre bedrift.

Ikke desto mindre er sandheden vel, at der ikke er mange landmænd, der kan leve af en gård på den størrelse i dag. Nogle kan dog, og det er, fordi de griber tingene anderledes an og endda får en masse ud af det.

I 2019 har Søren Jensen, Nyborggaard, gjort indtryk på mig. Han drømmer ikke om at få en kæmpe bedrift med en masse ansatte, han gør indtryk fordi, det virker som om, han får mere ud af en mindre bedrift end mange får af en stor. Så meget faktisk, at han blev kåret som Fremtidens Landmand tilbage i 2018 - især for sin måde at afsætte produkterne på.

Olier og mel

Søren Jensen dyrker især hamp og hør, raps og korn. Hamp, hør og raps bliver til kvalitetsolier, som han sælger til helsekostbutikker, i egen gårdbutik samt i egen webshop på nettet.

Olierne presser han selv, og med baggrund som mejeriingeniør, er han altid i gang med at forfine, automatisere og systematisere produktionen.

Jeg har besøgt Søren Jensen fem gange, og hver eneste gang havde han nye historier i ærmet. Han har udviklet mange produkter. Når man har presset olie af hamp og hør, er der et restprodukt, som er rigt på protein. Det har han nu lavet mel af, som han også sælger i helsekostbutikker som proteintilskud til en helt anden pris, end når han må levere det til foder.

Søren har undervejs fortalt om, hvordan han har fået en bagerskole til at udvikle bageopskrifter, en blogger til at skrive og om, hvordan han på Helsams helsekostmesse har delt prøver ud for at få butiksindehavere i tale.

Lokale høj- og efterskoler og det nærmeste hotel i kæden Sinatur bruger hans hjemmesigtede mel, og nu prøver han også af, om han kan sælge olierne til lokalt produceret sæbe og kosmetik.

Benarbejde

Der er en mangfoldighed af ideer i landbruget, som man kan gribe og gøre til en levevej, hvis man har viljen og evnerne.

Søren Jensen elsker at sidde på en traktor i marken, men han husker at udvikle og bruge den nødvendige tid ved skrivebordet, på udstillinger og messer og lave benarbejdet forud. Og det lønner sig.

'Sagen, jeg husker' er en serie, hvor LandbrugsAvisens journalister ser tilbage på året, der er gået, og fremhæver en sag eller person, der har gjort indtryk på dem i 2019.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle