"Jeg elsker også bacon"

Miljø- og fødevareministeren sætter veganer på plads - i en tid, hvor klima og vegetarer sætter dagsordenen, er det en stærk markering.

En af gårsdagens pudsige historier var miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensens kølig svar til en veganer, der konfronterede ham inden Folketingets åbning.

Den historie er jeg nødt til at dvæle lidt ved i denne klumme.

"Jeg kan simpelthen ikke udtrykke med ord, hvor vild jeg er med bacon".

Sådan sagde ministeren altså til veganeren, der er fra det såkaldte Veganerpartiet, som jeg ikke har noget kendskab til.

Det må jeg blankt indrømme, og jeg må også indrømme, jeg ikke er veganer.

Faktisk slet ikke, men vi spiser da i husstanden indimellem vegetarisk.

For jeg er helt med på, at klimaaftrykket er større ved brug af kød frem for planter.

Men det er altså et valg, jeg selv vil tage.

Jeg bryder mig ikke om, at Veganerpartiet eller andre miljøorganisationer skal fordømme os, der spiser kød. Uanset om det er fordi, mit kødforbrug er klimabelastende (det er der så meget, der er) eller bare er umoralsk, fordi det kræver, at dyrene dør.

Jeg kritiserer ikke folk, der er vegatarer, og så forventer jeg heller ikke, at andre anfægter min tilgang til kød.

Når vi taler kød i relation til klimadebatten, så ved jeg godt, det er noget, der skal arbejdes med.

Men her er Danmark igen igen godt med. Vores foderudnyttelse pr. kg tilvækst inden for svineproduktion, som jeg har indgående kendskab til, er i verdenseliten, og det betyder, at klimaaftrykket er lavt sammenlignet med alle andre svineproducerende lande.

Det kan vi godt være stolte af og bør også markedsføre os på det forhold. Derfor er Danish Crowns tiltag med certificering af bæredygtighed, som kom frem ved slagteriets Meat2030-arrangement for et par uger siden, et træk, som rammer midt ned i tidsånden, hvor der er stærkt fokus på klimabelastningen.

Klimavognen er jeg med på, men jeg vil altså ikke tillade, at veganerne skal bestemme over min bacon.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle