Kæmpehandel: Bayer i stort milliard-frasalg

BASF har underskrevet en aftale om at erhverve betydelige dele af Bayer’s forretning af frø og ikke selektive herbicid.

Den tyske kemigigant BASF har underskrevet en aftale om at købe store dele af Bayer’s forretning af frø og ikke selektive herbicid.

"Det styrker og udvider BASF’s portefølje til landbruget i en række nøglelande, og underbygger BASF’s engagement indenfor landbrug, innovation og langsigtet vækst," skriver BASF i en pressemeddelelse.

Bayer frasælger de to forretninger efter pres fra myndighederne. EU-Kommissionen har for knap to måneder siden udtrykt bekymring for, om det skader konkurrencen, når Bayer køber en anden gigant, Monsanto.

"Frø- og pesticidprodukter er essentielle for landmænd og i sidste ende forbrugerne", udtalte EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager dengang.

BASF må give 5,9 mia. euro, svarende til 44 mia. kr., for de to forretninger - med forbehold for visse tilpasninger ved afslutningen af handelen.

Vestjyllands Andel bygger ny fabrik i Skive - udskældt dyr bliver ny proteinkilde 15. december · 10:37

BASF køber Bayers herbicid-aktiviteter baseret på glufosinat-ammonium - med produkterne Liberty, Basta og Finale. Derudover købes de relaterede frøvirksomheder til en række nøgleafgrøder på udvalgte markeder.

Det omfatter canolahybrider, en rapstype, i Nordamerika under varemærket InVigor, rapssorter hovedsagelig på det europæiske markeder, bomuld i Amerika og Europa samt sojabønne i Amerika. Aftalen omfatter forædling og fremavl for disse afgrøder og forhandling af InVigor-varemærket.

For hele året 2016 udgjorde salget af den virksomhed, som BASF nu køber fra Bayer, ca. 1,3 mia. euro, svarende til knap 10 mia. kr. Driftsresultatet var på 385 mio. euro, svarende til 2,9 mia. kr.

Handlen er betinget af Bayers køb af Monsanto og godkendelse fra relevante myndigheder, og forventes at være lukket i første kvartal af 2018.

Handlen omfatter mere end 1.800 medarbejdere, der primært er placeret i USA, Tyskland, Brasilien, Canada og Belgien samt produktionsfaciliteter i Tyskland, USA og Canada, samt forædlingsfaciliteter i Amerika og Europa.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu