Klimabelastningen fra gødning skal ned: Nyt bredt netværk etableret

Et nyt meget bredt netværk vil arbejde for, at alle trækker i samme retning, når det kommer til at reducere klimabelastningen fra gødning, så målet om 70 procents reduktion af klimagasser inden 2030 kan nås.

To tredjedele af klimaaftrykket fra planteproduktionen kommer fra produktion og anvendelse af gødning. Derfor er gødning et godt sted at starte, hvis landbruget skal bidrage til at nå den nationale målsætning om at reducere udledningen af klimagasser med 70 procent frem mod 2030 og nå ambitionen om et klimaneutralt Danmark i 2050. 

Det er baggrunden for dannelsen af netværket Zero Emission Fertilizer Network, oplyser parterne bag i en pressemeddelelse. 

I spidsen for netværket står Seges Innovation, Aarhus Universitet og Københavns Universitet. Med i netværket er både brancheorganisationer, den samlede gødningsbranche, grønne NGO’ere og virksomheder inden for landbrug, fødevarer og energisektoren.

”Vi har en forventning om, at det er muligt at opnå en halvering af klimaaftrykket pr. kg afgrødeprodukt, og her er potentialet for mindre klimabelastende gødningsproduktion og -anvendelse virkelig stort”, siger Lars Stoumann Jensen, professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet i pressemeddelelsen. 

Unikt samarbejde

Ifølge parterne i netværket er er det helt afgørende, at alle led i værdikæden trækker i samme retning, hvis målet om 70 procent reduktion af drivhusgasudledningen skal nås inden 2030.

"Det er helt unikt, at det er lykkes at samle så mange centrale og forskellige aktører om et så ambitiøst mål. Hvis målet skal nås, er det afgørende at alle trækker i samme retning, og derfor er det så stærkt med den brede deltagerkreds, siger Jens Elbæk, Afdelingschef for Planter & Miljø, SEGES Innovation

Samarbejdet mellem medlemmerne af netværket skal lede frem til fælles strategier for reduktion af emissioner fra drivhusgasser fra gødning. 

Netværket vil stå sammen om at beskrive, vurdere og implementere de mulige virkemidler der har det største potentiale til reduktion af drivhusgasudledning i landbruget under hensyntagen til produktionen. 

”I netværket vil vi vurdere de virkemidler, vi allerede kender, og samarbejde om at få dem ud at virke. Men vi skal også sparre og videndele om nye teknologier”, siger Søren O. Petersen, professor ved Institut for Agro-økologi, Aarhus Universitet. 

Dokumentation af klimaaftryk

Netværket vil også arbejde på et fælles grundlag for dokumentation af klimaaftrykket fra gødning, som er et vigtigt led i at kunne beregne klimaftrykket for de enkelte fødevareprodukter.

”Vi tror, det kan blive en væsentlig konkurrenceparameter for danske fødevareprodukter, hvis man kan opnå den laveste udledning af drivhusgasser pr. produceret enhed i verden. Men det er helt afgørende, at det kan dokumenteres over for forbrugerne”, siger Jens Elbæk.

Faktaboks

De er med i netværket

Netværksdeltagere består af SEGES Innovation, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Yara, Flex fertilizer System, Dangødning, BASF, Corteva, Syngenta, DLG, DLA, Vestjysk Andel, DLF, KMC, NordicSugar, Arla, Danish Crown, Valsemøllen, Stiesdal, Aquagreen, Skovgaard Invest, BioCover, Vestas, In-novationscenter for Økologisk Landbrug, EGATEC, Food & Bio Cluster Denmark, L&F, Bæredygtigt Landbrug, Concito.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle