KU-professor: Influenza hos grise er potentielt langt værre end corona

Influenza optræder både hos svin og hos mennesker og kan springe fra den ene til den anden. Det er en farlig cocktail, som man ikke har været tilstrækkeligt opmærksom på, påpeger KU-professor.

Influenza-virus smitter let, muterer let og springer let mellem mennesker og grise.

Det er en farlig cocktail, som får professor i veterinær virologi på Københavns Universitet, Lars E. Larsen, til at være bekymret.

Det giver han udtryk for i sidste udgave af Dansk Veterinær tidsskrift.

Ifølge professoren er det på høje tid, at man gør sig klart, hvilken fjende man står overfor, og sætter ind med skrappe midler, hvis man skal undgå, at influenza udvikler sig til en større og mere omfattende pandemi end corona.

Det har influenza nemlig potentiale til.

Han kalder influenza hos grise for en tikkende bombe, og mener, at det er mere held end forstand, at influenza hidtil kun har givet, hvad han betegner som overskuelige sundhedsproblemer hos grise.

Men influenza kan ændre sig til en form, der forårsager stor skade.

Det kan den gøre, hvornår det skal være: I morgen, om et år eller om fem år.

Han er ikke i tvivl om, at det sker på et tidspunkt.

Fra gris til menneske

Siden årtusindskiftet har influenza spredt sig til de fleste danske svinebesætninger. Det bekymrer Lars E. Larsen. Man kan godt kontrollere virus gennem vaccination, så grisene ikke bliver syge, men det forhindrer ikke, at virus fortsat cirkulerer og muterer blandt grisene i besætningerne.

Det reducerer samtidig risikoen for, at virus hopper fra grise til mennesker.

"Det skete i 2009, og det vil ske igen, men det sker ikke nødvendigvis i Danmark", siger han.

Der findes vacciner mod klassisk influenza og pandemisk influenza hos grise, men da virus ofte muterer, vil vaccinerne i en vis grad altid være bagefter og bekæmpe en tidligere udgave af virus. Det betyder, at vaccinerne ikke er helt så effektive, som de kunne være.

"Vi kan dæmpe symptomerne, så grisene ikke bliver syge, men vi har ikke redskaberne til at få virus-cirkulationen stoppet. Det er det, der bekymrer mig ud fra et pandemisk perspektiv", siger professoren.

Lars E. Larsen efterlyser derfor bedre vacciner, men han efterlyser også bedre og mere sektionerede produktionssystemer i staldene, fordi det kan være med til at begrænse den interne smitte.

Han påpeger også vigtigheden af, at mennesker skal vaccineres mod influenza, hvis de har kontakt med grise.

Fredstid

Lars E. Larsen og hans kolleger har luftet deres bekymring omkring influenza i mange år. Efter corona-pandemien er lydhørheden steget markant.

"Vi deltager løbende i møder med myndigheder og erhvervet omkring dette spørgsmål", lyder det fra Lars E. Larsen.

Han understreger, at det er i fredstid, man skal lægge planen for, hvordan man bremser virus-cirkulationen, hvordan man undgår udbrud, og hvordan man håndterer et udbrud, hvis det alligevel skulle opstå.

Faktaboks

Influenza

  • Virus kan springe fra grise til mennesker og omvendt.
  • Hvis der herved skabes en levedygtig virus, kan det være starten på en ny pandemi.
  • Det skete i Mexico i 2009.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle