Landboforeninger vil stævne staten og sætter gang i forundersøgelse

Tre, måske fire, landboforeninger går sammen med planer om at stævne staten for vandplanerne.

Tre syd- og sønderjyske landboforeninger er gået sammen og vil nu undersøge mulighederne for at stævne staten for vandplaner, og det foreningerne kalder "uopnåelige målsætninger".

Det skriver foreningerne i en fælles pressemeddelelse.

Der er tale om Kolding Herreds Landboforening, Sønderjyske Landboforening og LandboSyd, der har fundet pengene til at lave en juridiske forundersøgelse.

Det vil sige, at de har bedt advokat Philip S. Thorsen fra advokatfirmaet Mazanti-Andersen Korsø Jensen om at lave en forundersøgelse med henblik på en stævning.

Fynske Centrovice beslutter i denne uge, om man vil tilslutte sig arbejdet.

"det ulmer i landbruget"

Foreningerne understreger i pressemeddelelsen, at det ikke kun er efterafgrødekravet, man går til kamp mod, som Agerskovgruppen har meldt ud, at de vil gøre.

Man forventer, at sagen kommer til at løbe op i flere millioner kroner i advokatomkostninger, men foreningerne kalder det en nødvendig omkostning for at kæmpe imod tiltag, der koster landbruget dyrt.

"Vi har delt tankerne om at tage dette juridiske skridt med andre i landbruget, og vi oplever opbakning fra mange sider. Det ulmer i landbruget, når vi bliver pålagt masser af restriktioner samtidig med, at spildevand bliver hældt direkte ud i vores farvande med myndighedernes velsignelse", siger Mogens Dall, formand i LandboSyd, og fortsætter:

"Vi har forsøgt med dialog, men vi oplever, at vi ikke bliver hørt og ikke får svar på vores mange fagligt funderede spørgsmål. Derfor tager vi i afmagt dette skridt velvidende, at det er en alvorlig sag at bruge det juridiske våben i forhold til staten. Men der er ikke andre veje tilbage".

vil udregne omkostninger for 50 ejendomme

Der er indtil videre nedsat en styregruppe bestående af de tre formænd, Hans Damgaard, KHL, Mogens Dall, LandboSyd og Christian Lund, SLF samt altså evt. Torben Povlsen, Centrovice.

Udgangspunktet er, at man mener, at målsætningen for vandplanerne er forkert, og at der i loven ikke bliver taget hensyn til proportionalitetsprincippet - dvs. der skal være rimelighed mellem ulemper og omkostninger på den ene side og nytte på den anden side.

Der er planer om at få udregnet de økonomiske omkostninger ved bl.a. efterafgrøder på 50 ejendomme rundt om i landet og bruge de resultater i sagen.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle