Landbrugsordfører: Derfor vil Alternativet omlægge al dansk landbrug til økologi

Partiet Alternativet har her til formiddag præsenteret deres 37 forslag for dansk landbrug. Det indebærer bl.a. en omlægning af hele Danmarks landbrugsareal til økologi, en klimaafgift på oksekød og et stop for import af foder. Landbrugsordfører Christian Poll gennemgår en række af partiets synspunkter.

Under navnet "Bæredygtigt Landbrug", har det politiske parti Alternativet med Uffe Elbæk i spidsen her til morgen præsenteret partiets vision for dansk landbrug.

Det samlede udspil indeholder 37 særskilte punkter, hvoraf det allerførste omhandler et ønske om, at hele Danmarks landbrugsproduktion bliver 100 procent økologisk i 2040 og dermed en komplet udfasning af kunstgødning og sprøjtegifte.

"Landbruget har i vores øjne en høj miljøbelastning, en række sociale problemstillinger og en skrantende økonomi. Landbruget skal have hjælp til at komme igennem med en omstilling til det, der fungerer bedre - nemlig økologisk produktion", siger Alternativets landbrugsordfører Christian Poll i et stort interview til landbrugsavisen.dk

"Vi kan se, at økologi er en succes, der stormer frem. Økologi er en schweizerkniv, der kan en helt masse. Men det har taget 25 år at nå op til en procent på 8-9 stykker, og så vil det tage 250 år at nå resten. Derfor skal vi have tempoet op, og her er det et klart mål, at produktionen skal være bæredygtig", siger han.

”Jeg forstår ikke, at landbruget er så negativ over for den omstilling til økologi – den har jo kun plusser”.

Men der er jo flere steder bred uenighed om, hvorvidt økologi er mere bæredygtigt end konventionelt landbrug - hvad tænker du om det?

"Det tror jeg ikke, der er. Jeg tror kun, at der er snæver uenighed i visse kredse om, hvorvidt økologi er mindre bæredygtigt. Det her med, at konventionelt landbrug skulle være bedre for naturen tror jeg, er en stor misforståelse om, at man har nogle dyr i agerlandet som eksempelvis fugle, og at de bliver påvirket, når man i økologisk landbrug strigler. Det er nogle af de argumenter, jeg har hørt", siger Christian Poll.

Hvilket kendskab til landbruget har du som landbrugsordfører for Alternativet?

"Jeg har været landbrugsordfører i to og et halvt år, og i den tid har jeg læst mange rapporter om området. Jeg kender også en landmand, som jeg jævnligt har besøgt, og jeg har fulgt landbrugsdebatten i lang tid. Og før politik var jeg i Naturfredningsforeningen".

økologi bliver billigere

Landbrugsordføreren Christian Poll er også overbevist om, at de danske forbrugere vil tage en omlægning af landbruget til sig.

”Vi kan sagtens få de danske forbrugere til at købe 100 procent økologisk. Over en årrække har vi fået dem til at købe langt mere end før, og kendskabet til Ø-mærket er rekordstort. En stor del af forbrugerne vil gerne købe mere økologi, men nogle gange er prisen bare for høj”, siger han.

Ja, forbrugerne siger, at de gerne vil købe mere økologi, men ofte er det jo prisen, der betyder noget, når de rent faktisk står ved køledisken – kan det her udspil ikke betyde, at vi får flere udenlandske konventionelle varer?

”Det er fordi, at I hele tiden ser på, at hvis det i morgen var, som det er i dag, og at alt økologisk så bliver dyrt. Vi kigger frem mod 2040, og i den omstilling vil flere varegrupper føres ind og blive billigere og billigere – ligesom vi har set det med gulerødder og æg. Det vil gælde alle produkter”.

”Det fede er også, at det bliver en bedre forretning for landbrugserhvervet. Man får en produktion, hvor man ikke er afhængig af kemiske produkter, og man vil have en mere spændende hverdag med flere mennesker, afgrøder, gårdbutikker og caféer.

Du siger, at det vil blive en bedre forretning for landbruget, men nævner i den forbindelse så en spændende hverdag med flere mennesker – hvordan bliver det her helt konkret en bedre forretning for landbruget?

”Den bedre forretning består i bedre priser på produkterne. Det var jo rekordår for omlægning til økologi sidste år, så mange har set, at markedet ligger der. Vi skal bare frem”, siger landbrugsordfører Christian Poll og fortæller, at en fuldstændig omlægning af det danske landbrugsareal heller ikke vil skade den danske landbrugseksport – faktisk tværtimod.

Kæmpe positiv effekt for eksporten

”På sigt får det en kæmpe positiv effekt på eksporten, og jeg mener, at jo flere økologiske landmænd, vi har i Danmark, jo højere eksport vil vi få. Efterspørgslen ligger der, der er højere priser, og det vil give os et sundere erhverv, som kan høvle gælden af”, siger Christian Poll.

Så du mener, at der er et marked for en 100 procent økologisk produktion i Danmark?

”Ja, det mener jeg, for der er jo også et stort hjemmemarked. Vi vil eksportere mindre tonnage, men det er jo ligegyldigt, for værdien vil være højere, end den er nu. Selvom det er en utopisk tanke, så har jeg hørt og forstået det sådan, at det kinesiske marked ville kunne opsluge stort set hele den danske produktion, hvis den blev omlagt til 100 procent økologi.”, siger han og fortæller, at Alternativet på sigt også vil sløjfe landbrugets milliardstore støtteordninger.

”På lang sigt vil vi have afviklet støtten. Vi ved, at det er en utopi lige nu, fordi det sker på EU-plan, men der er et stort vindue, vi ikke har udnyttet. Eksempelvis kan der flyttes otte procent af støttekronerne fra søjle 1 til søjle 2. Søjle 1 er jo fuldstændig betingelsesløs statsstøtte til erhvervet, hvor man får x antal kroner per hektar. Men søjle 2 er der, hvor man kan forbedre produktionen, og det mener vi er vejen frem. Det gør man alle andre steder i erhvervslivet".

Hvad vil en sådan omlægning koste landbruget?

Det er meget svært at sige, for vi ved ikke hvordan landmændene vil reagere på udspillet. Vi har heller ikke ressourcerne til at regne på det, og det er praktisk talt ikke muligt at regne på”.

”Men i finanslovsforslaget har vi sat en stor reserve af, så økonomien er jeg helt tryg ved. Og en del af vores udspil giver jo også en mængde penge i provenu på eksempelvis pesticider", siger Christian Poll.

Men jeres øgede afgifter på pesticider er jo kun indtil pesticiderne bliver udfaset helt, og så er det jo ikke en indtægt længere. Derudover har I ikke regnet på udspillet - men I er overbeviste om, at økonomien er i orden?

"Ja, jeg er helt tryg ved økonomien i udspillet, som langsigtet vil tjene sig ind”.

Mere økologi giver flere hænder

Ifølge Christian Poll vil landbruget efter en komplet økologisk omlægning også give arbejde til endnu flere hænder i erhvervet.

”Jeg tror, der bliver flere ansatte i det fremtidige økologiske erhverv".

Hvor ved du det fra?

Jeg har en case, hvor jeg bor i Rudersdal; der var et par, som købte en gård, og der var en enlig ældre herre, der havde 15 køer og et meget nedslidt landbrug - de har nu et landbrug hvor de to arbejder fuldtid, og de har 7-8 mand inde mere eller mindre afhængig af sæsonen. Og de har oprettet en gårdbutik og har besøg på deres landbrug og endda lavet en café nu”.

Men ved du, at der bliver flere ansatte i det økologiske erhverv?

”Det er billedet, jeg hører flere steder. Men jeg har ikke statistik på det eller en konkret kilde på det. Men jeg tror, vi får flere ansatte og mere liv på landet af den her omstilling til økologi”, siger Christian Poll

Du kan læse hele Alternativets landbrugsudspil og 37 forslag til en storstilet ændring af branchen her.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle