Landmand blev filosof som 70-årig

Bondesønnen Mads tog bachelor i filosof som 70-årig. Efter mange år som landmand ville han videre frem for at gå i stå på gården uden dyr.

Der er et stykke vej fra at tage fat på arbejdet på bedriften hver eneste morgen til at studere Søren Kierkegaard eller Platons teorier om etik og moral i et givet samfund. Men springet er muligt. Det har nu 90-årige Mads Kristian Kristensen i den grad bevist.

"Hvis man har lyst, evner og energi, så spring ud i noget nyt. Det er aldrig for sent", lyder hans anbefaling med klar røst og glimt i øjet hjemme på gården i Vallebo ved Faxe Ladeplads.

Han sprang selv videre fra et landmandsliv via en HF-eksamen til en bachelor-eksamen i filosofi på Københavns Universitet og dernæst underviser i filosofi.

I dag er det bøger med filosoffers udlægninger, meninger og overvejelser om at leve livet, der ligger på sofabordet og giver livet mening i Vallebo, hvor markerne stadig bliver dyrket med gamle redskaber, der har givet stof til TV-indslag og efterfølgende mange likes på Facebook.

For den ældre model af en mejetærsker, årgang 1984, findes der ikke længere reservedele til netop den model, så Mads og svigersønnen reparerede selv mejetærskeren. Og det lykkedes, så "vi tager et år mere på gården", som bonden siger med tilfredshed, også efter to nye hofter har gjort det fuldstændig smertefrit at gå igen.

Omdrejningen er Faxe

Mads Kristian Kristensen bor stadig med sin kone, der er pensioneret sygeplejerske, på gården, hvor han også er opvokset. Hans far købte stedet i 1928 og sled sig gennem hårde år, blandt meget andet som aktiv i modstandsbevægelsen på egnen under 2. verdenskrig - noget, der som hos mange satte spor også årene efter i familien.

Efter ophold på Rødding Højskole og landbrugsskole blev Mads overtalt til at overtage den fædrene gård i 1958. Den trængte til at blive sat i stand på forskellig vis.

"Jeg var gået ud af skolen efter otte år med mellemskoleeksamen, At komme i realklassen udelukkede mine forældre. Jeg havde ikke svært ved at følge med i timerne, jeg var nærmest et matematisk geni. Men der var ikke nogen, som snakkede om, at jeg skulle andet end være landmand, og sådan blev det".

Men da Mads Kristian Kristensen blev 60 år, satte han dyrene ud og han tog den lidt usædvanlige beslutning. Træt og slidt var han, efter hårdt arbejde i landbruget i mange år, og tiderne gjorde, at 35 søer og 600 slagtesvin ikke ville kunne blive til en rentabel bedrift i fremtiden uden store investeringer.

"Jeg fik så mere tid til at gå og tænke. Så da jeg efter et stykke tid, to år faktisk, blev kvik igen, slog det mig, at jeg gerne læse videre".

Nu tog han en HF-eksamen, som dengang kunne tages i Faxe, først et par fag på aftenskole, senere også fag på dagskolen. Blandt lutter unge folk, men det gjorde ikke noget, de tog godt imod den ældre bondemand, der satte sig på skolebænken sammen med dem.

Struktur på tankerne

"Folk siger om mig, at jeg er den fødte leder. Jeg valgte filosofistudiet for at få mere struktur på min tænkning, og også fordi jeg havde et ønske om at kunne fordybe mig i etik. Det var i 1996, jeg begyndte på Københavns Universitet, altså inden undervisning via Zoom eller Skype. Vi mødte op til forelæsninger, som altså ikke er det samme som overhøringer, to gange om ugen, og en lørdag hver fjerde uge. Mine medstuderende var ingeniører, gymnasielærere eller dyrlæger, som tog det som tillægsfag".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle