Landmand: Kontrol kostede det samme som fire staldfolk, tre håndværkere og en rendegraver

Et konstruktivt kontrolbesøg endte med en træls opkrævning hos en af Anders Peter Jensens bekendte.

At det kan være en bekostelig affære at få besøg af Fødevarestyrelsens kontrollanter, fik deltagerne i årets Kvægkongres et indblik i, da slagtekalveproducent Anders Peter Jensen greb mikrofonen mandag formiddag.

Her kunne han fortælle om et kontrolbesøg hos en kollega. Denne fik et uanmeldt opfølgningsbesøg af Fødevarestyrelsen, som i løbet af en time gik igennem staldene for at tjekke op på det seneste kontrolbesøg, der havde udløst nogle anmærkninger og krav om forbedringer.

- Min kollega fik ros af kontrollanten. Han havde rettet op på nogle ting, og det blev anerkendt af kontrolløren. Han fik så meget ros, at han blev helt stolt, fortalte Anders Peter Jensen.

Lige inden kontrolløren forlod bedriften, fik landmanden at vide, at kontrolløren ville komme igen på et andet tidspunkt for at sikre, at landmanden fortsat gjorde tingene korrekt i stalden.

- Det var min kollega lidt uforstående overfor, men han var stadigvæk stolt over at få ros. Men den positive stemning blev vendt sidst på eftermiddagen, hvor der dumpede en regning ind i E-boksen. Fødevarestyrelsen opkrævede 8.491 kroner for besøget, fortalte Anders Peter Jensen.

På dagen for kontrol gik der foruden bedriftens fire ansatte også tre håndværkere på bedriften. Og de havde medbragt en rendegraver til at udføre deres opgave.

- Da min kollega gav sig til at regne det efter, fandt han ud af, at kontrollanten havde fået den samme timeløn som de fire ansatte, tre håndværkere og rendegraveren til sammen. Det er altså uhørt, sagde Anders Peter Jensen.

Find det gode smil frem

Kvægformand Christian Lund kunne godt forstå Anders Peter Jensens frustration. Christian Lund pegede på, at der er behov for kalibrering i Fødevarestyrelsen i forhold til kontrol og kontrolomkostninger.

- Jeg har selv prøvet det, og man skal finde sit gode smil frem, når man får regningen. For det er dyrt. Men det er vigtigt at tale med de mennesker, der kommer på ejendommen. Og så skal vi holde vores minister op på, at der er plads til at afbureaukratisere. For der er jo ingen landmænd, som ikke vil behandle deres landbrug godt, sagde Christian Lund.
 

Emneord

Kvægkongres 2023

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle