L&F-formand Søren Søndergaard: Regeringen må ekspropriere minkavlerne

"Regeringen har de facto nedlagt minkbranchen, derfor skal de tilbydes fuld erstatning” siger Søren Søndergaard, nyvalgt formand for Landbrug & Fødevarer

Med regeringens beslutning om at slå alle danske mink ihjel, har den i realiteten lukket den danske pelsbranche ned. Derfor er det slet ikke nok at tilbyde minkavlerne corona-hjælpepakker med lønkompensation.

”Man kan ikke lukke branchen ned i 2021 og så forvente, den er tilbage i 2022. Det her skal erstattes fuldt ud og så taler vi ekspropriation”, siger Søren Søndergaard, nyvalgt formand for Landbrug & Fødevarer.

"Selvom regeringen siger, at det ikke er det, man ønsker,  så er det de facto det, man gør, og det skylder man at være ærlig omkring. Så er det ikke nok at betale et par hundrede kroner pr. minkskind. Det er et helt produktionsapparat, vi taler om – hvad er det værd nu?"

"Der er dem, der leverer udstyr, dem, der leverer foder. Det er en hel branche, man har lukket ned på få minutter. Det følger der en pris med". 

Krisemøde

Søren Søndergaard blev onsdag valgt som ny formand for Landbrug & Fødevarer, ganske kort efter, at regeringens beslutning var blevet kendt. 

"Det var en stor dag indtil 10 sekunder efter jeg var blevet valgt, - så var det en tragisk dag", siger Søren Søndergaard.

Siden er det gået slag i slag med krisemøder og medie-håndtering for den nye formand.

I morges holdt Landbrug & Fødevarer krisemøde om mink-situationen for primærbestyrelse, L&F-top og lokalformænd på et digitalt stormøde med 70-80 deltagere, fortæller Søren Søndergaard.

På mødet blev man enige om strategien, som dels handler om kampen for at sikre minkbranchen økonomisk med fuld erstatning og ekspropriation og dels om akut hjælp og opbakning til de mere end 1.000 berørte landmandsfamilier.

”Det er det, vi alle er blevet enige om, også med Kopenhagen Fur. Det er det, vi arbejder stærkt på lige nu. Det er klart, at chokket fylder i første moment, men derefter vågner man op til en hverdag med  økonomiske realiteter, man må forholde sig til”, siger han.

Støtte og hjælp

En helt central opgave her og nu er under alle omstændigheder at få taget menneskeligt hånd om de mange landmandsfamilier med pels-produktion, som netop nu befinder sig i en choktilstand uden klar viden om, hvad fremtiden bringer, siger Søren Søndergaard.

”Der er  en hel masse landmandsfamilier derude, som er voldsomt hårdt ramt. Vi har sendt en kæmpe opfordring til foreningerne om at kommunikere med deres medlemmer i mink-branchen: Ring til dem, spørg, om der er noget, de kan hjælpe med.  Måske handler det om krisehjælp, måske om hjælp til økonomiske beregninger – måske er der brug for, at man kommer og spiser og snakker sammen”.

"Der er allerede en lang række foreninger, der har taget  opgaven på sig - stor ros til dem".

Anfægter ikke grundlag

Søren Søndergaard understreger, at Landbrug & Fødevarer ikke har mulighed for umiddelbart at vurdere, om regeringen og SSI har overreageret med beslutningen om at slå alle mink i Danmark ihjel.

”Vi kan kun konstatere at det materiale, vi har modtaget fra SSI og regeringen er rimeligt klart: Der er en meget stor risiko. Det er svært for os at anfægte. Samtidig har man det sidste døgn oplevet mange forskellige vurderinger fra højtuddannede eksperter.  På bagsiden af det her, er det klart, vi skal have en grundig drøftelse af hele det faglige grundlag og måden, det her er foregået på".

"Den forfærdelige slingrekurs, man har set i den sidste tid i måden, minkavlerne er blevet behandlet på, har ikke været noget kønt syn”.

Ny situation

Viceformand Thor Gunnar Kofoed sagde i sin beretning på delegretmødet mandag, at landbruget nu lukkede døren for offentlige myndighedsrepræsentanter uden ren corona-attest. I dag er meldingen ikke længere aktuel. Den er overhalet af den nye udvikling.

"Der var en situation før og en situation efter regeringens meddelelse", siger Søren Søndergaard.

 

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle