L&F: Hjælp til minkleverandører kom efter politisk pres

I den seneste aftale om støtte til erhverv og virksomheder som er ramt af coronakrisen kom også leverandørerne til minkavlerne på. Det er en sejr til erhvervet, mener erhvervspolitisk chef i L&F.

Pres fra erhvervet og blandt andet L&F var med til at få leverandørerne til minkerhvervet skrevet ind i den brede politisk aftale om mere økonomisk hjælp til erhvervslivet, der er hårdt ramt af coronakrisen.

Aftalen, der indeholder udvidet og forlænget hjælp til erhvervs- og kulturlivet, sender i alt over otte milliarder kroner i kompensation ud til erhvervslivet.

Heraf kan leverandører til minksektoren nu se frem til at få del i de 140 mio. kr. i år og 70 mio. kr i 2021. Og det skyldes et konstant pres fra erhvervet, der frygter at ikke kun minkavlerne bliver hårdt presset økonomisk men også leverandørerne.

"Vi ved endnu ikke, hvordan corona-situationen ender med at påvirke minkavlerne, men vi ser nok ind i 2021 med en mindre produktion end i år. Derfor var det også så vigtigt for os, når regeringen alligevel skulle drøfte  kompensationsordninger til det nedlukningsramte erhvervsliv, at man også fik leverandørerne til minkavlerne med", siger erhvervspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer, Morten Holm Østergaard.

"Vi har arbejdet benhårdt for, at leverandørerne til minkavlerne kunne blive en del af aftalen. Det er ikke kommet af sig selv, hvis man kan sige det sådan. Det kan man også se af selve aftalen - kompensationen til minkleverandørerne er et afsnit for sig. Det nåede at komme med på grund af politisk pres. Vi startede simpelthen i uge 41, inden efterårsferien, og har fulgt op over for Christiansborg og Slotsholmen siden", siger han.

Måske nogle skal sadle om

Morten Holm Østergaard hæfter sig desuden ved, at der er flere andre gode ting ved aftalen end blot den direkte støtten, som leverandører til minkavlere kan søge, hvis de har oplevet nedgang i deres omsætning. Blandt andet bliver det nu også muligt for virksomheder, der er ramt af corona, at søge om midler til at omstille sin virksomhed.

"Det er også kommet med i aftalen, at regeringen vil lancere en indsats, der kan hjælpe med at omstille virksomheder, der er hårdt ramt", siger Morten Holm Østergaard.

Derudover kan landbrug, der også driver hotel, gårdbutik, café eller andet også søge nogle af de andre hjælpepakker. Det kan dog være, at de afsatte penge ikke er nok.

"Jeg skal være ærlig og sige, at jeg ikke er sikker på, at de her kompensationsordninger er nok til at hjælpe alle. Men det var, hvad man politisk kunne samle flertal for", siger han.

"Vi kan bare glæde os over, at det trods alt er et vist beløb, der er sat af", siger Morten Holm Østergaard.

Nordjysk-valgte Torsten Schack Pedersen (V) har blandt andet hjulpet L&F med at lægge pres på regeringen, siger Morten Holm Østergaard.

"Jeg er glad for, at vi med aftalen i går også får sikret kompensation til underleverandører til minkbranchen. Der har været brug for at lave en målrette ordning til underleverandørerne til minkbranchen. Det har været efterspurgt – og vi har lyttet til ønsker fra erhvervet. Tiltaget er nødvendigt for at sikre, at den vigtige infrastruktur til branchen også er tilstede, når vi er på den anden side af corona-krisen", skriver han i en mailkommentar.

Selve kompensationen til minkavlerne selv er en anden ordning.

Faktaboks

Om udvidelsen af hjælpepakkerne

  • Alle nuværende kompensations- og garantiordninger blev forlænget til og med den 31. januar 2021. Det aftalte regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative og Alternativet d. 27. oktober.
  • Hælpen indehodlet blandt andet otte mia. kr. mere, og nye likviditetsmuligheder for over 28 milliarder kroner.
  • I aftalens afsnit 2.4 fremgår det desuden, at aftalepartierne er enige om at give virksomheder, der er faste leverandører til pelsdyravlere, hvor besætningen slås ned, adgang til kompensationsordningen for selvstændige samt for faste omkostninger. Det vil i den forbindelse være et krav, at den selvstændige eller virksomheden kan dokumentere, at den ernærer sig ved at være leverandør til pelsdyravlere, hvis besætning er slået ned.
  • Det kan fx være fodercentraler, dyrlæger samt kommercielle pelserier.
  • Aftalepartierne noterer sig, at regeringen lancerer en erhvervsfremmeindsats med fokus på udvikling af virksomheder, herunder leverandører, omfattet af restriktioner mod pelsdyravlere. Indsatsen skal have særligt fokus på at afdække eventuelle muligheder for udvikling og omstilling af virksomhedernes forretning. Det kan omfatte indsatser målrettet omskoling af medarbejdere og beskæftigede i pelsdyrbranchen, samt omstilling af forretningen til nye markeder m.vKilde: Erhvervsministeriet, du kan læse hele aftalen her.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle