L&F: Klap hesten før nye naturnationalparker

"Måske skulle man trække lidt i håndbremsen, før man udpeger nye naturnationalparker", siger Lone Andersen, viceformand i L&F.

Debatten om naturnationalparker er blevet ophedet og vanskelig efter den uheldige start i Mols Bjerge, hvor naturpleje-kvæg på Naturstyrelsens arealer sultede under en hård vinter.

Derfor bør regeringen overveje at sætte tempoet lidt ned i stedet for over hals og hoved at udpege nye naturnationalparker for at komme op på de 15, der er planen. Det mener Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

"Lige nu går tingene så hurtigt, at man måske skulle trække lidt i håndbremsen. Der er rigtig mange penge og kæmpestore områder i spil. Måske var det bedre, at man lige tog det lidt med ro, så projekterne kan forankres, og de lokale får mere ejerskab til projekterne".

"Det er en svær debat, der kører, efter det, der skete på Mols. Når først der er begået en fodfejl, er det svært at rette op på igen. Derfor det helt afgørende, at man lytter til og inddrager de lokale borgere", siger Lone Andersen.

Stråsø uden hegn?

Lone Andersen sidder i Naturstyrelsens ’arbejdsgruppe for interessenter’ og var for få dage siden på besøg i den kommende naturnationalpark Stråsø Plantage, hvor en brugergruppe i de kommende måneder skal diskutere indretningen af den kommende naturnationalpark.

Der er ulve i området, og Naturstyrelsen har i sit oplæg lagt det åbent ud, om arealet skal hegnes.

"Vi landmænd kunne hurtigt blive enige om, at vi ikke synes, der skal hegnes", siger Lone Andersen, som bl.a. hørte, hvordan en landmand var stoppet med at have kreaturer i området, fordi de blev for stressede af ulvenes tilstedeværelse.

En anden havde dog ingen problemer.

"Hvis man hegner sådan et område og lader folk gå ind med hunde, kan det blive dødsens farligt, hvis kreaturerne forveksler hundene med ulve, mens det samme ikke er et problem i andre dele af landet. Det siger bare noget om, hvor vigtigt det er, at naturnationalparkerne bliver forskellige, og at man lytter og tager hensyn til lokale ønsker", siger Lone Andersen.

Landbrug & Fødevarer vil ikke selv komme med forslag til nye naturnationalparker, men bidrager i høringer af de enkelte projekter i tæt dialog med lokale L&F-foreninger.

Faktaboks

Bakker op

  • Landbrug & Fødevarer bakker op om naturnationalparker og ikke mindst princippet om, at indsatsen sker på statslige arealer.
  • Det skal dog ske med respekt for dyrevelfærd og med inddragelse af lokale lodsejere og borgere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle